Närodlad litteratur - Vecka 18

Måndag den 27 april

Idag presenterar vi Frida Hallberg från Bollnäs:

Frida Hallberg skriver magiska relationsromaner, jordnära fantastik och nordisk fantasy för vuxna. Hon är en författare som tror att vuxna människor behöver sagor. Berättelser som tar oss utanför verklighetens gränser. Böcker för alla som ser naturens och djurens egenvärde, som tycker det är självklart att skogarna, bergen, älvarna och haven finns för sin egen skull, och att djuren inte lever för vår skull. För alla som vill läsa sig bort i en värld där magin är mycket mer påtaglig än här och där det finns andra raser som är villiga att kämpa emot människornas välde.

Fantastikromaner där de små berättelserna är de viktiga, karaktärs- relations- och kvinnodrivet. Genom en påhittad värld kan det vara lättare att få syn på sin egen.

Titlar: Jag ropade, 2014. Den du var, 2015. Bortanvinden, 2017. Vald av Vargar, 2019. 

www.faglarforlag.se

Tisdag den 28 april

Idag kommer en hälsning från Richard Tynér och en presentation av hans bok Sommarseglarna:

När sommaren tar slut försvinner färgerna en efter en. Vart tar de vägen och hur kommer de tillbaka? I denna berättelse får du träffa dem som samlar in och vaktar färgerna så att de finns kvar till nästa sommar. De modiga Sommarseglarna som kom till jorden på den första regnbågen och trollade fram dagen från en evig natt.

En droppe var. En droppe att vakta och skydda. Så skapar Sommarseglarna en färgsprakande och vacker värld för oss alla.
Men det är en krävande uppgift där Sommarseglarna ställs inför stora utmaningar.

Följ med Sommarseglarna på ett fantasifullt äventyr där deras mod, beslutsamhet och stora kärlek till naturen slutligen leder fram till den magi vi får uppleva år efter år. Återkomsten av sommarens alla färger.

”Författaren Richard Tynér, tillika illustratören, har skapat en fantasifull och vacker saga där text och bild tillsammans uttrycker skönhet och magi.”

”Denna fina bok passar utmärkt för högläsning där den vuxne och barnet tillsammans kan njuta av både text och bild." (Ur BTJ häfte 9, 2020, lektör Inger Lindberg.)

Under våren kommer boken i engelsk översättning.

Richard Tynér är född och uppvuxen i Hudiksvall, med havet i öster och de vackra Hälsingeskogarna i väster.

Det är i naturen som Richard finner sin inspiration. Richard har tecknat och målat hela livet, gärna djur och natur men helst sånt som vi inte sett förut. Sommarseglarna är bara en av alla oupptäckta skapelser där ute, i fantasins gränslösa land.

Sommarseglarna finns till försäljning i nätbokhandeln.

Onsdag den 29 april

Idag presenterar vi ”Boken om Astrid” av Bengt Lindstedt från Bollnäs:

” Boken om Astrid ” är en dokumentation av min mammas levnad som inleddes med intervjuer av en nyfiken diakonissa som besökte dagcentralen där min mamma brukade tillbringa sina dagar de senaste tjugo åren av sitt liv. Det var hennes livsnerv. Astrid har var en del av landets historia från Fattigsverige till Välfärdssverige. Hon föddes på ett Forsse Bruk i Långsele i en tid då Forsse hade ca 1000 invånare, massafabrik, blomstrande lantbruk, kraftverk, smedjor, mejerier, skola, aktiva föreningar. Idag återstår kraftverket. En golfbana har uppförts på ängarna där korna en gång betade. Vi får följa Astrid på hennes vandring under byggandet av Välfärdssverige och på de orter som hon flyttade till med sin man och sina barn.

Boken om Astrid kan köpas i nätbokhandeln eller direkt av bengt.lindstedt@telia.com.

Torsdag den 30 april

Idag presenterar vi en roman av Pia Mariana Raattamaa Visén från Edsbyn:

I ”Där rinner en älv genom Saivomuotka by” följer vi en familj i norra Tornedalen under mer än hundra år. Det är en roman om livet i ett föränderligt Sverige, om arbete och kärlek, om språk och om hemlängtan, om att vara människa, om gränsland. Romanen är skriven i korta kronologiska kapitel. Genom berättelsen rinner Muonioälven, följer och föder människorna som bor längs den.

”… och de är där vid älvstranden tillsammans, med de stora träkaren och med näten med fisk som ska saltas och med en trasmatta som han hjälper henne att skölja såpan ur och det forsar kallt rent vatten genom deras liv och de går ut i vattnet tillsammans och de öser det över barnens huvuden och hon följer honom mot djupet och han säger ”Anteks” och hon måste släppa hans hand för att hålla emot strömmen och potatislandet de grävde tillsammans och löven de repade till korna på Koijusaari och tog hem i båten och renslakten och hon lägger hans hand mot bolstret och smeker den sakta och han nästan ler och hon tar upp psalmboken och börjar läsa, tyst så att hon inte ska väcka barnen i köket.”

Boken kan bl.a. köpas på Helins bokhandel i Bollnäs och beställas på adlibris.se och bokus.se.

Fredag den 1 maj

Idag presenterar vi novellsamlingen Hälsingesagor:

Litteraturföreningen Hälsingesagor utlyste en novelltävling som resulterade i antologin “Hälsingesagor om älvor, kanoter och magiska ting” som är full av fantastiknoveller som utspelar sig i Hälsingland, skrivna av författare som alla har en koppling till landskapet.

Berättelserna för dig till allt från svunnen tid till långt in i framtiden. De har inslag av folktro, magi, spöken, superhjältar, tidsresor och mycket annat som tar med dig utanför vår verklighet. 

Tanken är att lyfta den breda genren fantastik, som är en samlingsbenämning för alla genrer som har någon form av overklighet i sig, och författare och skrivande människor i Hälsingland.

Novellsamlingen Hälsingesagor kan beställas via Fåglar förlag, www.faglarforlag.se.

Lördag den 2 maj

Idag presenterar sig Arne Engström från Hofors:

Som nybliven pensionär år 2006 började jag skriva, först några korta noveller och raskt därefter min första bok. Det har nu blivit sju stycken där de tre första blev romaner som utvecklades till en trilogi, ”Ett oväntat möte”, ”Ett oväntat förslag” och ”Ett oväntat avsked”.  Alla tre är förlagda till Ångermanälven med spännande personbeskrivningar och de två huvudpersonerna är fortfarande mina skötebarn.

Därefter blev det två deckarromaner. Handlingen är till stor del är förlagd till västra Gästrikland och kanske mest till Gammelstilla Bruk där jag har mina rötter. Den första av de två böckerna heter ”Vadstället” och handlar om polisen Erika som arbetar i Gävle och bor just i Gammelstilla där hon helt oväntat träffar tulltjänstmannen Timo från Norrtälje. Tillsammans blir de indragna i ett misstänkt mord och en kidnappning i den stillsamma bruksidyllen Gammelstilla.

I efterföljaren ”Jungfruholmen” hittar Erika och Timo en ung död flicka under en vedtrave vid en liten fiskarkoja vid sjön Övre Dammen, nära Gammelstilla Bruk. De här två böckerna är mina mest sålda.

Mina två senaste böcker heter ”Mellan himlen och Hofors” och ”Mannen i skogen”. Båda är spänningsromaner.

Alla mina böcker säljs hos Kickis Blomster i Hofors. Behöver du ha en bok skickad per post så ring till mig på 070-671 34 37.

Söndag den 3 maj

Idag presenterar Katarina Petersmo från Valbo utanför Gävle sin debutroman från 2018, Jag skriver mig bort från dig nu:

Kärlek gör dig korkad, det är som att ta droger. Allt du ser silas genom ett rosa filter”, säger Fanny i sin videoblogg. Nina kan inte låta bli att titta. De går i samma gymnasium och hela skolan pratar om vloggen. 

Nina har varit ihop med Joel i två år och åtta månader. Han är hennes stora kärlek. Det finns bara ett problem. När han festar blir han helt förändrad. Kanske är det Ninas fel. Hon känner sig så tråkig. Varför är inte hon som andra tjejer, som kastar av sig kläderna och badar i sommarnatten? Varför är hon inte lite mer som … Fanny?

När Nina följer Fannys råd så förändras allting. Hon börjar testa sina gränser på ett sätt som vänder upp och ner på hela tillvaron. En roman om mod, kreativitet och förälskelse. Om att försöka hitta sig själv först, innan man förlorar sig i någon annan.

Jag skriver mig bort från dig nu finns att köpa i nätbokhandeln.

På hemsidan katarinapetersmo.se kan du läsa mer om bokenoch om Katarina.