Närodlad litteratur - Vecka 17

Måndag den 20 april

Idag kommer en hälsning från Gabriella Ullberg Westin, som är född och uppväxt i Hudiksvall:

Jag heter Gabriella Ullberg Westin och är författare till deckarserien om kriminalinspektör Johan Rokka och Morden i Hudiksvall. Nu i april utkom del sex i serien, Ett enda andetag, som läskigt nog handlar om en dödlig viruspandemi.

Jag har ett genuint intresse av mekanismerna bakom kriminalitet, har studerat kriminologi och drömde en gång om att bli polis. Men framför allt älskar jag spänningsgenren och mitt största författarsyfte är att underhålla. Jag försöker skapa bladvändande intriger och starka karaktärer som läsaren kan fatta tycke för. 

Du hittar mina böcker bl.a. här

Tisdag den 21 april

Idag presenterar vi två böcker av Helene Rådberg:

Mammajournalerna

Mammajournalerna (2020) är en roman om försoning, om en mor och en dotter och livet som blev. Genom att väva samman journaler, brev och samtal från det egna terapirummet närmar sig Helene smärtpunkten med mamman som tog sitt liv. Som fond till berättelsen finns städerna Sandviken och Bollnäs.

Politiken

Vi har alla mött dem på förskolan, fritids, sjukhus, äldreboenden och skolmatsalar de som ser och ger. Om dem handlar Helene Rådbergs diktsamling, Med POLITIKEN (2018)når hennes systerskapsdikt sitt fulländade uttryck.

Båda böckerna finns till försäljning i nätbokhandeln. Politiken finns också på Legiumus.

Onsdag den 22 april

Idag presenterar vi Gävleförfattaren Staffan Gullsby:

Staffan Gullsby från Gävle har en bakgrund som bland annat specialistläkare och författardebuterade 2015 med Lex Duplex, en spännande och våldsam berättelse om orsak och verkan. Uppföljaren Lex Domini, om att sätta sin tillit och tro till under och mirakler, släpptes 2016 och serien avslutades med Lex Demos, om vad som kan ske när tro och antaganden övertrumfar det som går att leda i bevis, kom 2017.

Samtalet med Per kom ut 2019. Här lämnar författaren spänningsromanens form till förmån för en skröna av existentiell karaktär. 

Handlingen utgörs av en dialog mellan den just avlidne och synnerligen gudfruktige kyrkoherden Sven, och en retsam och mästrande karaktär vid namn Per.

Sanning, tvärsäkerhet och syndabockar är återkommande teman i böckerna.

Lex Duplex, Lex Domini och Lex Demos finns som inbundna, som e-böcker och som ljudböcker. Samtalet med Per finns som pocketutgåva.

Alla går att beställa exempelvis via Adlibris:

Torsdag den 23 april

Idag presenterar vi två böcker av Katarina Widholm, Hudiksvall:

Lära hundar simma

Det är skolavslutning och fröken säger att när hösten kommer och de börjar i trean ska alla kunna simma 25 meter. Olle blir iskall i magen. Grejen är att han KAN simma. Han kan simtagen och vet precis hur man gör. Men sen är det där med att göra det… Olle får nya vänner. Ninni, en annan Olle och en tant som ser ut som ett flöte. Liksom en svart hund med snälla ögon som inte heller kan simma.

Korpen och Anders

Det här är berättelsen om en stor svart korp och om Anders som går i femman. Anders funderar mycket och är ibland lite ensam. Precis som hans bröder tränar han hockey. Problemet är bara att han egentligen inte tycker att det är roligt. Men genom korpen upptäcker han en ny värld och får en vän. En dag händer något riktigt läskigt och Anders måste kämpa med svåra frågor.

Lära hundar simma och Korpen och Anders riktar sig till barn i åldrarna 9-12 år, och finns att köpa t.ex. i nätbokhandeln.

Katarina Widholms hemsida finns på www.katarinawidholm.se

Fredag den 24 april

Idag presenterar Markus Sköld, uppvuxen i Hofors, två skräckromaner med anknytning till länet:

”Kalldrag” kom ut 2016 och handlar om en stockholmsfamilj som flyttar in i gammal direktörsvilla i bruksorten Gränshammar (som har Hofors som förlaga). Huset ligger inte långt från ett gruvhål och snart börjar gruvans mörka historia påverka familjen.

”Skuggfödd” släpptes 2020 och utspelar sig i ett fiktivt Gävle.

Det har alltid varit så att det händer saker på ”Värster”. Folk försvinner, blir galna, och det är svårt att hålla sig ifrån sprit och droger om man bor där. Men nu har kommunen bestämt att bostadsområdet ska rivas och de boende flyttas till andra delar av staden. 

I takt med att folk flyttar ut börjar de få som är kvar höra saker från ventilationen och se saker i de mörka trapphusen. Så småningom blir det tydligt att det finns något under stadsdelen. Något som behöver nya jaktmarker.

Markus Skölds böcker går att köpa hos alla onlinebokhandlare.

Lördag den 25 april

Idag presenterar vi debutanten Linda-Maria Grönkvist:

När Fadertabberasets huvudkaraktär Nina föds är hennes föräldrar bara 16 år. Pappan försvinner direkt ur hennes liv – tills hon 32 år senare hittar honom på en dejtingsajt. Nina tar kontakt med sin pappa. Ovetande om vem hon är går han på dejt med sin dotter. Fadertabberaset är en berättelse om identitet och längtan efter att lära känna föräldern man aldrig hade.

Den 27:e april debuterar Linda-Maria Grönkvist från Sandviken med boken Fadertabberaset på Lundaförlaget Ekström & Garay.

Linda-Maria, som numera är bosatt i Nordsjö, Hälsingland, har en skrivande bakgrund inom reklambranschen. Våren 2019 gick hon ut Författarskolan vid Lunds Universitet.

Fadertabberaset finns hos bokhandeln i Sandviken, Gävle, Valbo, Bollnäs, Ljusdal och hos ett antal andra bokhandlare i landet samt hos internetbokhandlarna.

Romanen kommer under året även att släppas som ljudbok och e-bok genom Saga Egmont.

Följ Linda-Marias författarliv på Instagramkontot Skrivarbussen

Söndag den 26 april

Idag presenterar Yazan Bourhan från Bollnäs sin novellsamling Svärdlik:

Min bok ”Svärdlik: det där absurda” är en novellsamling som handlar om individsspecifika upplevelser under det syriska kriget som går bakom det som nyheterna och medierna meddelar till svenska folket.

Då många syrier har fått uppleva extremt brutala omständigheter så känns dessa ibland som helt absurda, vilket fick mig att skriva dessa noveller med en smak av både surrealism och absurdism för att betona hur mörkt situationen ibland kan vara. 

Ibland sträcker mörkret ut sig så långt att det börjar bli mörkkomedi. Många sidor är involverade i denna strid för ett en gång vackert land. Den som nästan alltid får den slutliga skadan är den enkla människan, vars mål i livet endast är en förbättring i levnadsvillkoren.

Novellerna fokuserar på att ge läsaren en inblick i många olika människors vardagliga liv under kriget som har eskalerat så mycket i skalan att det överskuggade många speciella utdrag från dessa människors vardag och hur man bemöter eller tvingas bemöta krigets monstrositet. Efter folkets uppror 2011 har många dödats eller flytt landet.

Boken finns att köpa bland annat via Adlibris.