Närodlad litteratur - Vecka 16

Tisdag den 14 april

Idag presenterar Alwa Woxlin, Bollnäs, två böcker:

Svenska för nybörjare är boken för dig som vill lära dig grunderna i det svenska språket. Boken finns på engelska, arabiska, persiska, somaliska, tigrinja och kurdiska. Direktöversättningen spar tid i inlärningsprocessen, inga lexikon eller ordböcker behövs. Boken kan också användas inom hemspråksundervisningen. Grammatiken presenteras enkelt. Boken innehåller också avsnitt om geografi, helgdagar, seder och bruk m.m.

Hälsingland – världsarv och kulinariskt Boken handlar om de ståtliga hälsingegårdarna som blev Unescos världsarv, om maten och drycken och om hur vi förvaltar vårt arv idag. Den handlar om lokalproducerad mat och dryck, om seder och bruk, om folktro och matlagningstraditioner. Det finns också många recept på mat och dryck från förr. Boken är inbunden och har dust cover.

   

Böckerna finns att köpa i nätbokhandeln samt i på bokforlaget-kr.com/webshop.html

Jag har publicerat många böcker, de flesta på mitt eget förlag Bokförlaget K&R AB, vilket jag startade 2007. Här har ett 35-tal lokala författare fått sina alster publicerade genom åren. Jag vill dra mitt strå till stacken för att höja den låga utbildningsnivån i länet och ett bra sätt är att stimulera till läsning. Många som inte annars läser gör det som skrivs av lokala författare. Av samma anledning tog jag initiativ till Bollnäs Bokmässa. Välkommen att besöka förlagets hemsida www.bokforlaget-kr.com.

Onsdag den 15 april

Idag presenterar Per Berg, född i Ljusdal och f.d. Gävlebo, två böcker:

Farligt spel irl

Albin har ett nytt dataspel, med fantastiskt realistisk grafik. Han klarar nivå efter nivå. När han upptäcker att miljön i dataspelet är gatan och huset där han bor, är det först häftigt. I spelet samlar han guldmynt, och ute i trappan hittar han ... guldmynt! När han samlar ballonger i spelet, hittar han en ballong på våningen under. Nu börjar det bli otäckt. Vad är spel och vad är verklighet? På sista banan möter han en elak clown. När mamma säger att Albin inte får spela mer är det kanske redan försent... 

En spännande lättläst bok som passar orädda barn från 9 år.

Boken finns i nätbokhandeln och i andra bokhandlar i tryckt form, och även som e-bok, som digital ljudbok och som Daisy. 

Brajabiblioteket 

Biblioteksfilialen i den mindre norrlandsorten hotas av stängning på grund av bedrövlig utlåningsstatistik. Karl är den unge bibliotekarien som bara råkar jobba på biblioteket. Tore är föreståndaren med den kontroversiella, högst olagliga planen. Den snälla assistenten som gillar hundar heter Vera. Sillen spelar hårdrock och gillar serietidningar. Men vem är den mystiske golvmopparen? 

Tillsammans vill de alla rädda biblioteket - för folkets, litteraturens och demokratins skull! Problemet är att deras påtända plan är väldigt illegal. Och kan de hålla hemligheten från bibliotekets självutnämnda kvarterspolis Sigrid och hennes tax Poppe?

Brajabiblioteket är en skruvad svart satir om hur det går när det lokala lilla biblioteket ska räddas med alla till buds stående medel, även de högst olagliga. 

Boken finns som digital ljudbok på Adlibris, Bokus, CDON, Storytel mfl. I tryckt form går den fortfarande att beställas direkt från författaren, som kan nås på Facebook-sidan

Torsdag den 16 april

Idag presenterar vi två böcker av Viveka Sjögren Bangoura från Delsbo, Om du skulle fråga Micha och Pojken i taket.

Så här löd juryns motivering när bilderboken Om du skulle fråga Micha tilldelades Elsa Beskow-plaketten 2016:

”Med ett poetiskt språk och stark lyskraft i bilderna har Viveka Sjögren skapat en både vacker och aktuell bilderbok. 

Berättelsen är Michas, ett barn som tillsammans med sin familj tvingas fly till ett kallt och obegripligt land. Boken är skriven med uttrycksfull känslighet och med lyhördhet för barnets egen röst. Bilderna, med färgväxlingar som intensifierar stämningen i varje tillstånd, är tecknade med avskalad enkelhet, där små skiftningar i kritstrecken kan ändra hela innebörden. Sjögren besjälar utan att ta ställning och vi kan göra vår egen tolkning. Om du skulle fråga Micha lämnar ingen oberörd.”

När Pojken i taket från 2018 förärades med Flammans läsarpris, som tilldelas en samtida radikal barnbok, lät nomineringen så här:

”Förankrad både i traditionen och i den samtid som gör berättelser om flykt och assimilering radikala, visar Viveka Sjögren påhittigt och överraskande på den mellanmänskliga kommunikationens mångsidighet. Med lätt och hoppfull hand närmar hon sig nyanserat det svåra i att släppa in och bli insläppt i någons hem, utan att skriva över människors otillräcklighet med falska triumfer.”

Böckerna av Viveka Sjögren finns att hitta på nätet där du i vanliga fall hittar böcker, både i pappersform och som e-bok. Och böcker på olika språk, till exempel Om du skulle fråga Micha på arabiska och på persiska. Och nyss inkommen: Om du skulle fråga Micha i svensk nyutgåva.

Fredag den 17 april

Idag presenterar Jens Ahlbom, Hudiksvall, två böcker:

Pelle och världsarvet, av Ann-Sofie Jeppson och Jens Ahlbom. En faktabilderbok som inte bara handlar om världsarvet Hälsingegårdar. Det är också en tidsresa där läsaren får en bild av livet och hantverket i Hälsingland för hundra år sedan och bakåt.

Genom berättelser, faktatexter och mängder av illustrationer får vi veta hur de kunde bygga så stort och pampigt fast de inte ens hade elektriskt ljus.  Hur man med vackra målningar utsmyckade salar som inte brukades annat än vid bröllop. Och hur man utsmyckade sina brokvistar i olika stil i olika socknar i Hälsingland.

Pelle och världsarvet finns att köpa bl.a. på Bokus:

Jens Ahlboms egen favorit bland böckerna om Mulle Meck finns nu åter i tryck: Buffa hjälper till.

Mulle Meck åker iväg med bilen och för en gångs skull får inte Buffa följa med.

Buffa får stanna hemma och har tråkigt.  Så kommer hon på att hon ska överraska Mulle och göra fint tills han kommer hem.

Och så går det som det går…

Buffa hjälper till finns till försäljning i nätbokhandeln.

Lördag den 18 april

Idag kommer en hälsning från Monica Strandow, Söderhamn:

Min debut som författare skedde 1996 i London med en roman och en diktsamling på engelska. Under åren som gått har jag medverkat i några diktsamlingar, bland annat, Florilegium - Fria verser i bunden form. Jag blev medlem i Sveriges Författarförbund 2012, samma år som första delen i en trilogi om två systrar på ön Ven kom ut. Medan månen går vakt, 2012, Blinka lilla stjärna, 2013, och Det svarta regnet faller, 2014, finns på Bokus och AdLibris.

Min egen diktsamling, Ett hjärtas saga, kom ut 2015. I den uttrycker jag mycket personligt om kärleken och dess outgrundliga väsen, om hoppets låga och skapelsens under. Diktsamlingen binder samman glädje och smärta, undran och längtan till en väv där relationerna mellan människan, världen och naturen bildar varpen och inslagen. Några av dikterna är skrivna både på svenska och engelska.

Min barndom i norra Sverige har inspirerat mig till att skapa en lustfylld poesi med ljus, känslighet och sensualitet som uttrycks i ett språk som är koncist och lättillgängligt för läsaren. Förutom de ovanstående böckerna har jag varit spökskrivare samt medverkat i en rapport om arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck i Söderhamn, Våga stå kvar!

   

Mer av och om mig finns på bloggen monicastrandow.blogspot.se.

Söndag den 19 april

Idag presenterar Birger Sjöberg från Järvsö sin novellroman Draken:

Draken (2018) handlar om att växa upp i en kraftigt dysfunktionell familj och är ett slags avslut/uppgörelse med det förgångna. Berättelser om maktlöshet, skuld och försoning. 

I BTJ-häftet nr 20, 2018 skrev Matts Lindberg såhär om Draken:

”Sjöberg skriver fram miljöer och minnen med ett ytterst färgrikt språk och han framkallar bilderna från förr med detaljrikedom och känsla. Samtidigt, särskilt i berättelserna från sjön, återupprättas termer, ordvändningar och begrepp som en landkrabba bara med ansträngning kan förstå. Texterna har ett driv, en närvaro som skildrar genomlevda erfarenheter på ett tilltalande sätt.”

Draken finns att köpa genom KR Förlag