Närodlad litteratur - Vecka 15

Måndag den 6 april

Karin Nilsson, författare från Sandviken, skriver prosa och poesi om ursprung, utbrändhet och liv i utkanten. Hon har gett ut diktsamlingen Valkvisor samt novellen Blekta baddräkter i Föreningen Arbetarskrivars antologi Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar

I höst kommer en ny novell ut. Karin skriver på en pjäs, samarbetar med DramaMera och frilansar för Arbetarbladet Kultur.

Valkvisor släpptes i oktober 2019 och är en diktsamling om ursprung och liv i utkanten. Den rymmer utförsäkrade döttrar, mammajord, en landskapslängtan, ett mormorsarv. Det är ett stycke från bottnen ur våra kroppar, i sorg, sjukskrivning och utbrändhet. Valkvisor har tonsatts av musikern Sara Fridholm: https://soundcloud.com/sara-luule-fridholm/bassangsystrar. 

Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar har samma tema. Trötta, arbetande kvinnor och män vars röster behöver komma till tals. Novellen Blekta baddräkter handlar om Harriet och hennes sjukskrivna systrar i en bassäng på lasarettet. De är väntrumsvilande mammor, vårdbiträden, fritidspersonal. Tillsammans har de samlats där för ett vattengympapass.

Blekta baddräkter kan höras som radioteater på P4 Gävleborg 

Karin Nilssons böcker finns hos bokhandeln i Sandviken och på internetbokhandlarna. De kan också köpas direkt av författaren, mejla jvkarin@gmail.com och ange hur du vill ha boken dedikerad.

Poesi av Karin Nilsson finns på Instagram under Harrietord. Karin Nilssons blogg finns på: https://blektabaddrakter.blogspot.com/

Tisdag den 7 april

 Idag är det dags för Historier från Hälsingland att presentera sig:

Viktor Hansson, radiojournalist, och Robert Fors, historiker och projektansvarig på Loos Koboltgruva, har sedan våren 2017 tillsammans gjort podcasten Historier från Hälsingland. Historier från Hälsingland har sedan gått från att vara en podcast till att bli mer av ett samlingsnamn för ett koncept som, förutom podden, även innefattar berättarkvällar, föreläsningar och nu även böcker där de två vännerna och kollegorna grottar ner sig i den historik och folktro som omger Hälsingland.

Böckerna fokuserar på den moderna folktro som med åren blivit mer och mer populär att konsumera i olika medier och det som i folkmun kan kallas för spökhistorier. I den första boken möter läsaren väsen som vittra, troll och olika former av spöken. I den andra boken berättas om övernaturliga händelser från t.ex. Karlsgården i Järvsö, Voxna herrgård i Voxna, från skogen och från utmed stora vägar i landskapet.  

Böckerna kan beställas för 200 kronor styck via historierfranhalsingland.se eller https://www.facebook.com/historierfranhalsingland/.

Onsdag den 8 april

Idag presenterar sig Cherstin Hansson, Gävle:

  

Jag har skrivit en självbiografisk roman som handlar om min uppväxt på Brynäs, och flytt till Latinamerika på 1970-talet för att arbeta som socialarbetare och ingå i den revolutionära rörelse som då pågick i Peru. Här mötte jag även min första flyktingar och fick insyn i vad exil innebär. En viktig erfarenhet som låg till grund för mitt arbete med att starta kommunens flyktingmottagande i Gävle 1985.

Boken finns hos HelGe-biblioteken Kan även köpas via nätbokhandeln. Billigast är den genom inköp på min Facebook-sida: Cherstin Hansson, författare.

Torsdag den 9 april

Idag presenterar sig Leif Strandberg från Söderhamn:

   

Jag är legitimerad psykolog och har arbetet med barn och unga sedan mitten av 1970-talet. I början av 2000-talet skrev jag Vygotskij i praktiken som Norstedts förlag gav ut. I den berättar jag om Vygotskijs sociala och kulturella perspektiv på barnens utveckling och lärande. Boken blev en försäljningsframgång och är översatt till olika språk. Numera är det Studentlitteratur som ger ut mina fackböcker. Jag har även skrivit romaner. Boken En annan dag handlar om ett besynnerligt mord i Söderhamn i slutet av 1950-talet. Den finns även som ljudbok på Lind & Co.

Böckerna finns att köpa i nätbokhandeln, men det går också att köpa dem direkt från mig (och få dem signerade). Mejla i så fall till leifstrandberg.ab@telia.com.