Närodlad litteratur – Vecka 14

Måndag den 30 mars

Dagens tips kommer från Daniel Hallbygård i Gävle, som presenterar sin bok ”Hedvig & Ludvig - Äventyr på havet”:

"Vad ska man ha ett sommarlov till? Vägra alltid en tråkig sommar..."

Hedvig ska börja högstadiet efter sommarlovet. Hon och hennes bror Ludvig snickrar på en flotte. Deras föräldrar känner inte till deras planerar. I hemlighet seglar syskonen ut från hamnen. Dom är ensamma utan vuxna och på upptäcktsresa. Hedvig funderar tidigt på om dom borde vända hem, men äventyret lockar.

Allt fungerar bra, i början.

Barnen kommer till en plats som räddar dem, men som också skrämmer. Det är mod, samarbete och förmågan att lita på sina kunskaper som måste bli deras räddning.

"Ludvig vände sig från elden och spanade mot klipporna. Andfådd, med en röst som knappt hördes i regnet sa han:
- Jag såg något därborta i mörkret vid träden. Vi är inte ensamma här."

Äventyr på havet - riktar sig till dig mellan 8 -12 år som vill ha aktiva dagar och läsning som lockar till att fånga alla dagar. 155 sidor med illustrationer på cirka var tredje sida som stöd i läsningen.

Boken kan bl.a. köpas här:
www.bokus.com/…/97891639943…/hedvig-ludvig-aventyr-pa-havet/
www.adlibris.com/…/hedvig-ludvig-aventyr-pa-havet-978916399…

Fotot på Daniel Hallbygård är taget av Michael Tebinka.

Tisdag den 31 mars

Idag presenterar vi tre lättlästa ungdomsböcker av Kerstin Svevar från Bollnäs:

Ungdomsromanen ”Utan att säga hej då” handlar om hur det känns när olyckan är framme och man drabbas av svår sorg. Plötsligt slås kärleken sönder och bara saknaden och minnena finns kvar. Hur klarar man av en så stor förlust och hur kan man gå vidare?

Om hur det känns att vara förföljd på nätet kan du läsa i ”Jag vet vem du är”. Någon skriver märkliga och anonyma mejl till Agnes. Är det en beundrare eller någon som vill henne ont? Den gåtan försöker Agnes lösa tillsammans med sin bästa vän.

”Lätt att ljuga” handlar om hur svårt det kan vara att stå för vem man är och vad man vill i livet. Lögnen har blivit Loves utväg, men det är inget som håller i längden. Det inser han tack vare Ebba, som han börjar känna varmt för och som står vid hans sida.

Böckerna finns bland annat att köpa på order@hegas.se.

Torsdag den 2 april

Idag presenterar vi två poesisamlingar av Carolina Thorell från Sandviken:

Carolina Thorell debuterade 1991 med diktsamlingen Blå trampoliner. Hennes fjärde samling, Matriser för ett landskap kom 2009 och den femte och senaste, Jungfrukällorna, utkom 2015. Carolina belönades med Stig Sjödin-priset 2013 och har även fått priser från bland annat Svenska Akademien och Samfundet De Nio.

Dikterna har fått fina recensioner:

”Efterhand upprättas ett rum där varje stavelse bär betydelse. De vardagligaste uttryck kan få mig att börja gråta. På sitt sätt är det skönt, som att landa i den perception där man egentligen vill vara. En klar och ändamålslös vakenhet. Ibland tänker jag att det är det som är vitsen med poesi.”
Dagens Nyheter om Matriser för ett landskap

”Det är möjligt att hon skriver sig fram till det innersta fästet av vad det kan innebära att finnas till, människovärdet, det okränkbara. Det är som om hon genom dikt efter dikt avtäcker lager efter lager av ord och bilder för att kunna nå ner till det här smärtsamma området inom oss alla där vi finns till på allvar.”
Aftonbladet om Jungfrukällorna

Både Matriser för ett landskap och Jungfrukällorna går att köpa direkt från författaren, mejla carolina.thorell@rosenlofsbok.se och meddela hur många ex du vill ha och hur du eventuellt vill ha dem dedikerade.

Jungfrukällorna finns också som e-bok på bl.a. Adlibris och Bokus.

Fredag den 3 april

Idag presenterar Ewa Kohlström från Torsåker två böcker:

Om vi fortsätter på samma sätt...
Om vi förstör miljön i samma takt som nu...
Vad händer då?

I Ewa Kohlströms böcker om 2080-talet har isarna på Grönland smält ner och havet har stigit med sju meter. Valboslätten heter Valbosjön. Stora delar av Gävle ligger under vatten.

Klimatet har först blivit allt varmare. Det har varit medelhavsklimat här i trakten. De första olivskördarna har äntligen blivit färdiga. 

Men faror hotar. Golfströmmen börjar så sakteliga röra sig västerut. Så det är inte säkert att klimatet kommer att fortsätta att vara så milt.

En utdöd vulkan strax nordväst om Grängesberg börjar vakna till liv.

Det gör också vulkanen i Yellowstone. När den får sitt utbrott - vilket den får med sexhundratusen till åttahundratusen års mellanrum - sprids ett jättelikt askmoln över jorden.

Här i Norden blir det kallt igen, riktigt kallt. Den snö, som faller på vintern, smälter inte bort på sommaren. En liten istid är här.

Hur klarar vi då vår livsmedelsförsörjning, när landsbygden i det närmaste har avvecklats?

Det här är bara några av de problem människorna måste tackla om femtio-sextio år.

Läs mer i böckerna "Brave New 2084" resp "Brave New 2086".

De kostar 100 kronor styck + porto. Säljs direkt från författaren som nås på ewa@bildarna.se.

Böckerna finns även i nätbokhandeln. 

Lördag den 4 april

Idag kommer en hälsning från Ulf Ivar Nilsson:

Jag kommer från Bollnäs, bor i Gävle och räknar mig i första hand som journalist och satirtecknare. Har gett ut över trettio böcker genom åren, många av dem handlar om märkliga människor och häpnadsväckande händelser från Gävle och Gästrikland, andra är samlingar av mina teckningar.

De två senaste, som kom ut hösten 2019, heter ”Stort och smått från Gävle och Gästrikland” och ”Vi och dom”.

Flera av mina böcker  finns att köpa i bokhandeln, på Adlibris och Bokus och kan även beställas direkt från mig genom www.ulfivar.se/ eller www.facebook.com/skrivrit/

Söndag den 5 april

Idag presenterar Marianne E Gunve sin roman:

Marianne Ekholm Gunve härstammar från Sandviken. Uppväxten inspirerade henne att skriva den historiska ”Fina flickor”, som utspelar sig på 30-talet. Miljön påminner om Sandviken och den anda som rådde. Klassernas misstänksamhet mot varandra etc. Gunve väver även in en jämlikhetstanke. I åtanke har hon sin egen mor, som krävde att få en utbildning. Heder är ett annat begrepp. Att vara en ”fin flicka” var viktigt. Den återhållna sexualiteten samt politik är ytterligare två dilemman i romanen. Gunve skriver nu på uppföljaren (40-talet).

Gefle Dagblad: Kombinationen av kvinnohistoria och medelklassperspektiv ter sig uppfriskande och outforskat. Detta klassdrama med drag av Strindbergs ”Fröken Julie” har det annalkande Andra världskriget som fond. Bruket är socialdemokratiskt, men striden med fascismen är ännu inte avgjord.

Arbetarbladet: Genom att ta avstamp i bruksortens medelklass skapar Gunve ett intressant perspektiv. Samtliga skikt i samhället skildras med en krass blick – deras vanor, värderingar och fördomsfulla beteenden. Det går att dra paralleller och se historiska spår till samtiden. På många ställen är det fascinerande att på detaljnivå få inblick i 1930­talets vanor och levnadsvillkor.

Här hittar du läsarrecensioner av boken: www.bokrecensioner.se/9188813606

Fina flickor finns att köpa hos nätbokhandeln och finns även som e-bok hos Storytel. 

Uppdatering 2020-12-16

I slutet av november 2020 utkom uppföljaren ”Clarys Krig”. Temat ambivalens är detsamma som i Fina Flickor och kriget mellan 1939 – 1945 pågår i Europa såväl som i äktenskapet mellan Clary och Bruno. Han lovar ständiga förändringar i sitt drickande, men hon övertygas inte. Clary inser att hon måste bli mer självständig och arbeta vidare på sin yrkeskarriär. Makens ödesdigra politiska val gör också att hon får många strider att utkämpa.

Romanen har fått betyget 4 av 5 från lektör Marianne Berglund på Bibliotekstjänst (publiceras i BTJ nr 2 2021) och i Gefle Dagblad skriver Kristian Ekenberg: "Gunves romaner vidgar denna värld och skildrar samspelet mellan verkstadens folk och eliten på kontoret som styr över dem. Clary pendlar mellan dessa två världar och i detta mellanrum finns det utrymme för insikter som saknas i den renodlade arbetarlitteraturen. Clary och Bruno är ett slags brukets Julie och Jean från Strindbergs drama. Det är en frank och trovärdig gestaltning av hur sängkammaren blir ännu ett slagfält i äktenskapets krig."

I Arbetarbladet skriver Max Hebert: "Det är ett fascinerande stycke 1900-talshistoria som skildras i Clarys Krig av Marianne E. Gunve. Redan upplägget att låta romanen följa andra världskrigets vindlingar och bråddjup är lyckat. Clarys Krig är en riktigt bra roman. Karaktärerna är fördjupade och intressanta, även osympatiska karaktärer skildras med en inkännande psykologi. Språket är rikt, målande och kraftfullt. Researchen är imponerande..."