Närodlad litteratur - Vecka 13

Tisdag 24 mars

Först ut i satsningen på närodlad litteratur är Månadens författare Gävleborg i mars, Bernt-Olov Andersson:

”Den osynliga nåden” är titeln på min senaste bok. Det är berättelsen om mitt sociala arv, från mormor och morfar i Hälsingland och mitt över 40-åriga liv som heltidsförfattare i Gästrikland. Jag hade inga som helst förutsättningar att bli författare, men jag blev det ändå.

Jag växte upp i en alkoholistfamilj, med allt vad det innebär. Arbetade 16 år inom tungindustri, som järnverksarbetare och byggnadssnickare, innan jag 1978 debuterade med en diktsamling och blev heltidsförfattare. Diktsamlingen heter ”Mellan hammarslag och bandbyte” och GD skrev: Bernt-Olov, du är en sensation!

Om ”Den osynliga nåden” skrev Bodil Juggas i Arbetarbladet:

Bernt-Olov, du är en sensation! Eller kanske ännu hellre: Bernt-Olov du är en revolution!

Ulf Lundén skrev i DD: Den är skriven med ett stort hjärta och passion för den arbetarklass

som han fortfarande känner sig tillhöra.

Kristian Ekenberg skrev i GD: Det är en läsning som berör på djupet. En läsning som jag misstänker att jag kommer att bära med mig i minnet länge.

Den osynliga nåden finns till försäljning på bl.a. Adlibris, Bokus och CDON samt på flera av länets bokhandlar.

Onsdag 25 mars

Idag presenterar Ulla-Maria Andersson, Hudiksvall, sina tre självbiografiskt baserade böcker:

Du skulle sagt som det var

En dag står en liten flicka i en vuxen kvinnas hall. De börjar samtala, och mörka, smärtsamma hemligheter kommer upp till ytan. Flickan berättar om en mamma med många ansikten och en vass blick som borrar sig innanför huden och gör ont. Om en charmig men opålitlig pappa som inte fanns där när hon behövde honom. Och om två män. Den ene gör henne illa, den andre finner hon tröst hos när ingen annan står till buds.

Kära Hinsberg

Katta är nyss fyllda arton, och på väg till Hinseberg för att avtjäna sitt första fängelsestraff. En sårig barndom med många svek har satt sina spår, drogerna har blivit lösningen. Och med drogerna kom småstölderna och inbrotten. Men nu har hon alltså åkt dit. Fängelsevistelser och rymningsförsök följer på varandra. Katta är kaxig och stolt. Klarar sig bra innanför murarna tack vare sin humor. Ingen ska få sätta sig på henne. Hon föraktar Svenssonlivet och när hon kommer ut känns allt ofta tungt och meningslöst. När och hur ska hon inse att hon måste lämna de destruktiva miljöer hon hamnat i?

Du sjöng mig hem

Katta sjunker allt djupare i sitt missbruk. Till sist är hon beredd att offra allt för en sil eller en fylla. Till och med sin dotter Maria. Det passionerade förhållandet till Larry är förföriskt, men drogberoendet gör relationen våldsam. Hur ont det än gör så väljer hon bort Maria gång på gång. Mot alla odds lyckas Katta bryta de destruktiva mönstren. Men hur ska hon kunna berätta? Och hur ska hon som mamma kunna förlåta sig själv?

På Bokus finns böckerna i tryckt format, som e-bok och som ljudbok

Torsdag 26 mars

Idag kommer en hälsning från Felicia Welander:

Sugen på lite feelgood? Felicia Welander, som skriver sina berättelser i en fåtölj i Bollnäs med utsikt över Voxnan, släpper den 15 april sin tredje ljudföljetong på Storytel. "42 kilo kärlek" är en historia om fyrbenta vänner och ett gäng tvåbenta som försöker rädda sina hundpromenader när kommunen vill bygga bostäder på deras naturområde. Den handlar om Isak som har social fobi men också den vackra border collien Tippex, om pensionären Karla som försöker få ordning på sin snälla men busiga amstaff Aramis, om lastbilschauffören Janne och hans stora schäfer som får en oväntad fripassagerare – och om studenten Sofi som tar dagen som den kommer tillsammans med sin matglada labrador Kaos. Hoppas du vill lyssna! Felicias övriga böcker, bland annat den populära romanen "Kanske imorgon", hittar du bland annat på Bokus och Adlibris.

Fredagen den 27 mars

Idag kommer en hälsning från Totte Jonsson, född i Hälsingland, bosatt i Gävle:

Min bok Fantasmagorfia är en filosofisk science fiction.

Fantasmagorfia är det fulländade samhället. Människan kan formge sig själv till bestämda egenskaper genom genetisk design. Samtidigt bygger hon robotar med mänskliga egenskaper. Tillgången till energi är obegränsad. Sara är ett genetiskt designat barn, framavlad på Farmen i enlighet med föräldrarnas önskemål. Deras förhoppning, ja faktiskt enligt dem helt rättmätiga krav, är att Sara får exakt de egenskaper som de beställt. Saras framgång i livet skall därmed vara säkrad. Det finns det också en garanti för.

När Sara fyller sex år får hon en humanoid i födelsedagspresent. Sara döper den till Theo, och han blir Saras trogne följeslagare genom livet - alltid redo att göra allt för henne. När Theo genom en händelse försvinner, måste Sara ge sig ut i världen för att leta rätt på honom, trots varningar hon får om att inte lämna sin egen skyddade stadsdel. Samtidigt börjar de mystiska energiavbrotten som mörklägger hela Fantasmagorfia.

Fantasmagorfia finns både som e-bok och som tryckt bok på flera web-bokhandlare t.ex. bokus.com eller adlibris.com.

Lördag 28 mars

Dagens tips kommer från Erik Nilshammar i Ljusdal:

Erik Nilshammar debuterade 2016 med "Apokalypsen i Storå", den första boken i en trilogi om Storå-Tarzan och folket på Vidderna. Del två, "Döden på Vidderna" kom 2017 och den avslutande ”Kungen av Gomorra” släpptes i november 2018. Detta glesbygdsepos utspelas sig i ett norrländskt inland där människor och förhållanden sällan är det som de till en början utger sig för att vara. Böckerna är fulla av humor, absurda händelser och oväntade vändningar, precis som det anstår en skröna i Arto Paasilinnas anda.

Storåskrönans tre delar finns som ljudböcker hos Storytel, Nextory, Adlibris, Bokus och via de flesta biblioteksappar. De fysiska böckerna går att beställa direkt från förlaget, www.chatterboxprod.com.

Söndag 29 mars

Idag är det Cecilia Klang, född i Hofors, boende i Gävle, som presenterar sin utgivning:

2018 debuterade Cecilia Klang som skönlitterär författare med ljudboksserien Gäddsimmerskan för Storytel Original. I januari 2020 kom uppföljaren, Gäddsimmerskan och Bryggmästarens kärlek.

När reklambyråchefen Charlotte Hammars karriär tar en oväntad vändning krackelerar hennes högpresterande livsstil. Hon tvingas omvärdera sina (många) förutfattade meningar om hur livet ska levas och gör något hon aldrig hade trott att hon skulle göra. Samtidigt har entreprenören Kent Åsberg i Hanfors kommit på en, enligt honom, genial affärsidé för att locka turister till hans stugby. Han behöver bara lite hjälp med marknadsföringen.

Gäddsimmerskan är en humoristisk, varm och beroendeframkallande berättelse om människor som är som folk är mest, bara lite mer skruvade.

Gäddsimmerskan och Gäddsimmerskan och Bryggmästarens kärlek finns båda på Storytel.

Gäddsimmerskan finns också i tryckt version och kan köpas på bland annat Adlibris, Bokus och Akademinbokhandeln.