Lisa Ångman, t.v, och Karin Forsgren Anderung håller än så länge hemligt vem som blir månadens författare i januari.

Gävleborgsförfattare lyfts fram 2020

Gävleborg är en region som är rik på författare, både nu verksamma och bortgångna. Under 2020 kommer såväl bredden som djupet i Gävleborgslitteraturen lyftas fram i satsningen Månadens författare Gävleborg.

I Gävleborgs län har arbetarlitteraturen starka rötter, men här finns och har funnits författarskap i en mångfald av genrer som riktar sig till målgrupper i alla åldrar. För att lyfta fram litteraturen i länet och öka kunskapen om författarskap med koppling till Gästrikland och Hälsingland genomförs under 2020 satsningen Månadens författare Gävleborg.

Satsningen är ett samarbete mellan litteraturverksamheten inom Kultur Gävleborg, HelGe-biblioteken (folkbiblioteken i Gästrikland och Hälsingland) och P4 Gävleborg Sveriges Radio. Varje månad under året kommer ett författarskap att presenteras. Lanseringen av månadens författare sker i förmiddagsprogrammet i P4 Gävleborg, första onsdagen i varje månad.

- Genom radion kan vi nå ut brett och därmed hoppas vi att kunskaperna om den regionala litteraturen sprids även utanför de mer initierade kretsarna, säger Karin Forsgren Anderung, verksamhetsutvecklare litteratur på Kultur Gävleborg, som är en av initiativtagarna till satsningen.

Månadens författare kommer självklart att uppmärksammas på samtliga bibliotek i länet, men även bokhandlar och antikvariat i länet kommer att lyfta fram författarna och deras verk. En nyskriven text kommer att tas fram om varje månads författare. Texterna utgör starten på en författarbank för Gävleborg som kommer att byggas upp på HelGes webb under året.

- Månadens författare blir viktigt även för oss ute på biblioteken i länet, och det känns roligt att lyfta fram författarskap som kanske inte varit så uppmärksammade lokalt tidigare, säger Lisa Ångman, bibliotekschef i Ljusdals kommun.

Det första författarskapet i Månadens författare Gävleborg presenteras i P4 Gävleborg onsdag 8 januari.