Jessica Faiss videoverk Voile
Stillbild av Jessica Faiss videoverk "Voile".

Voile, 2008

Konstnär: Jessica Faiss
Teknik: Video, loop 10 min
Placering: Samvarorum, Gävle sjukhus

Om verket

I Jessica Faiss videoverk "Voile" möts betraktaren av en tunn, vit gardin som långsamt och böljande rör sig i vinden. Bakom gardinen skymtas ett räcke och en oändlig horisont. Videon är filmad ur ett perspektiv där det upplevs som att betraktaren själv är på plats i ögonblicket. Bristen på detaljer av omgivningen i videon sätter igång ens fantasi. Vart befinner vi oss? Vart är vi på väg? Vem är betraktaren?

Gardinen i "Voile" med dess stillsamma rörelse är typisk för Jessica Faiss som ofta filmar utdragna scener. Hon intresserar sig av tiden, och genom konsten försöker hon fånga ickehändelser; det vill säga vakuumet som uppstår mellan förflyttningar vi gör. Tid i verklig form, tid som fördriv, tiden som går medan vi väntar. Det nästan monotona ingenmanslandet som skildras i hennes verk kan få tankarna att vändas inåt. Hur reagerar du när du betraktar videoverket? Vilka tankar och känslor väcks inom dig?

"Voile" finns i ett samvarorum på Gävle sjukhus i nära anslutning till sjukhusets avskedsrum. Samvarorummet är platsen där anhöriga samlas innan de går in och tar ett sista farväl av den avlidne. Det är ett rum där starka känslor behöver kunna ta plats. Förhoppningen är att videoverkets ovanliga format i vykortsstorlek och dess stillsamma innehåll kan bidra till ett lugn, en inre närvarokänsla eller en möjlighet för betraktaren att få drömma.

Texten är en konstanalys skriven av Region Gävleborgs konstpedagog Louise Sundberg.

Om Jessica Faiss

Jessica Faiss föddes 1973 i Martigny, Schweiz, och bor numera i Uppsala. Hon har en master från Konstfack i Stockholm och har även studerat i Japan på Tohoku University of Art and Craft. Jessica Faiss arbetar främst med video men också med måleri, fotografi och installation.

Läs mer på konstnärens hemsida

Se en del av videoverket

Digital visning om verket

I filmen berättar konstpedagog Louise Sundberg mer om verket.

Kontakt

Louise Sundberg, konstpedagog, louise.sundberg@regiongavleborg.se, 073-443 68 90