Månadens konstverk Vid bönan

Vid Bönan I, 1981

Konstnär: Elsie Tapper
Teknik: Akvarellmåleri
Placering: Hälsans hus, Hudiksvalls sjukhus

Om verket

Ett mörkt hav möter en stålgrå himmel i en skarp horisont. Stranden ligger snöbeklädd och vågorna rullar som vita gäss över havet. Konstnären Elsie Tapper arbetar med ett minimalistiskt måleri och har fångat en vinterscen från kustsamhället Bönan som ligger strax norr om Gävle.

Under flera år har Hälsans hus i Hudiksvall har byggts om och moderniserats, vilket innebär att Kultur Gävleborgs konstsamlingsteam har arbetat med en ny konstnärlig gestaltning för hela byggnaden. Bland annat har flera äldre verk satts ihop i nya kollektioner, däribland en samling akvareller av Elsie Tapper som blivit placerade på Rehabiliteringen. Genom att placera flera verk av samma konstnär tillsammans erbjuds personal och besökare en möjlighet att lära känna ett konstnärskap på djupet.

Tapper målar med en sval, avskalad färgpalett och skildrar ofta horisonter och olika typer av vinterlandskap. Hon är uppvuxen och verksam i Söderhamn och återkommer ofta till motiv hämtade från Gävleborgs kustremsa. I Vid Bönan I kan betraktaren ta del av hennes särskilda sätt att behandla färgerna vitt och grått. Med hjälp av akvarellens transparenta och subtila skiftningar gestaltar hon hav, himmel och snö. I hennes bilder rör det sig sällan några människor. Det finns istället en stillhet och andakt över naturen, en slags evighetslängtan som tar sig i uttryck i en vidsträckt horisont.

Om konstnären

Elsie Tapper (f. 1931) är en autodidakt konstnär från Söderhamn. Hon arbetar främst med akvarell och grafik och fick sitt genombrott under tidigt 80-tal. Tappers måleri finns idag representerat på flera institutioner, bland annat på Hälsinglands museum och Sundsvalls museum.