Vårkänning

Konstnär: Gunnar von Gegerfelt
Teknik: oljemåleri
Placering: hisshall, våning 6, Gävle sjukhus

Om verket

Disigt solljus strilas genom ännu kala grenar. I ett öppet landskap blandas snötäcket med torra fläckar. Genom förenklade geometriska former och en återhållsam färgpalett, återskapar Gunnar von Gegerfelt känslan av tidig vår. Oljemålningen Vårkänning är placerad ovanför en soffgrupp i hisshallen på våning 6 på Gävle sjukhus, och erbjuder förbipasserande att slå sig ned och ta del av Hälsingelandskapet.

Konstnären Gunnar von Gegerfelt bodde i Järvsö i Hälsingland under en stor del av sitt liv och finns representerad i regionens samling med ett flertal verk. Han målade ofta stiliserade interiörer och landskap där han lät verkligheten förenklas till nästan abstrakta geometriska färgfält. Som konstnär intresserade sig Gegerfelt mycket för miljön i sin närhet. Många av hans verk är kärleksfulla skildringar från Hälsingland i form av landskap och stadsvyer. I hans scener rör sig dock aldrig några människor eller djur, utan såväl byggnader som natur förmedlar en känsla av total stillhet och beständighet.

I Vårkänning blandar Gegerfelt kalla och varma färgfält för att fånga upplevelsen av hur den kyliga jorden möter den värmande solen när vinter går mot vår. Gegerfelt har ett stort intresse för det visuella i det han avbildar: hur skuggorna faller och hur natur och arkitektur kan skapa geometeriska mönster. Genom att ta del av hans målningar erbjuds betraktaren en ny blick på ett, för många, välbekant landskap.

Om konstnären

Gunnar von Gegerfelt (1926-2012) föddes i Laholm och var verksam som målare, keramiker och skulptör. Han utbildade sig vid konstfack i Stockholm och studerade även en period i Paris, men var under den största delen av sitt liv bosatt i Järvsö i Hälsingland. Sin särpräglade stil utvecklande han under återkommande studieresor till Grönland i mötet med det karga arktiska landskapet.