Vad är en flod, 2019

Konstnär: Monika Vaicenavičienės
Teknik: Måleri, blandteknik
Placering: Tillfällig utställning på Edsbyns museum

Om verket

Ett barnbarn ror sin mormor över ett stilla vattendrag. På en bakgrund av lätta transparenta färglager i skymningsgrå toner framträder näckrosor och fåglar. Inledningsscenen till Monika Vaicenavičienės illustrerade bilderbok präglas av lugn och harmoni.

Mormodern vilar sina fötter i vattnet och broderar en duk, när hennes barnbarn ställer frågan som tar med dem båda på en fantastisk upptäcktsfärd
– Vad är en flod?

Mormodern berättar att en flod är en tråd som formar berättelser, skapar vackra mönster på jordens yta och gör så att olika platser, tider och människor möts. En flod kan också vara energi, livskraft eller en resa.

Monika Vaicenavičienės bilderbok kombinerar poetiskt berättande med fakta om världens vattendrag. Hon har använt sig av färgkritor, vattenfärger, gouache och arbetat med digitalt lager på lager för att gestalta sin berättelse. Boken publicerades 2019 och har redan översatts till en rad olika språk.

2020 köpte Region Gävleborg in fem av originalillustrationerna som under hösten visas under en tillfällig utställning på Edsbyns museum.

Genom vår app Konstfiktion och fakta bjuder vi i samband med utställningen även in till en generationsövergripande upptäcktsfärd längs länets vattendrag. Ladda ner appen och sök efter de ljusgrå trianglarna på kartan!

Läs mer om utställningen på Edsbyns museum

Läs mer appen KOF - konstfiktion och fakta

Om Se en bok!

Sedan 2013 har Region Gävleborg köpt in originalbilder från ett flertal nyutgivna bilderböcker för att placera i vårdlokaler där barn vistas. Innan bilderna fått en permanent placering har de även ingått i vandringsutställningar som visats runt om i länet.

Parallellt med utställningarna har regionen tillsammans med utställningsarrangörerna anordnat fortbildningar, workshops visningar och aktiviteter för barnfamiljer, förskolegrupper samt bibliotekarier och pedagoger kring potentialen i bilderboken.

Läs mer om projektet Se en bok!

Om konstnären

Monika Vaicenavičienės är verksam som konstnär, illustratör och författare, och är bosatt i Vilnius i Litauen. Under ett par år bodde hon dock i Sverige och studerade på Konstfack i Stockholm. Vaicenavičienės har en utpräglad tecknarstil och blandar ofta minnen, legender och det dokumentära i sina berättelser.

Vad är en flod har översatts till flera språk och vunnit ett flertal priser sedan den publicerades 2019.

Konstnärens hemsida

http://monika.vaicenaviciene.com/