Upprättelse, 2017

Konstnär: Idun Baltzersen
Teknik: Torrnålsgravyr, kollage
Placering: Onkologmottagningen, Gävle sjukhus

Om verket

I verket Upprättelse bildar olika bildfragment en expressiv helhet. Genom en färgskala som går mellan grått, blått och lila framträder unga kvinnogestalter och spår av olika berättelser.

2018 hängdes en ny konstkollektion hos onkologmottagningen på Gävle sjukhus, som bland annat innefattade fyra verk av konstnären Idun Baltzersen. Baltzersen arbetar med grafik i olika former, bland annat träsnitt och gravyr. I verket Upprättelse har hon använt sig av både torrnålsgravyr och kollageteknik, genom att sammanfoga olika delar av tryckta pappersfragment i samma bild.

Den unga kvinnan eller tonårstjejen är ett återkommande tema Baltzersens bildvärld. Konstnären gestaltar henne med samtida och lätt igenkänningsbara attribut som munkjackor, hästsvansar och jympaskor. Bilderna är dock inte idealiserande - tvärtom finns det nästan alltid något element som skaver, bland annat i flickornas kroppsspråk. Tjejerna står med ryggen vänd mot oss, ointresserade av att bli betraktade och är försjunkna i sin egen värld. De bjuder in till identifikation samtidigt som vi inte får veta vad som rör sig i deras huvuden.

Tonårstiden är en svår tid för många, inte minst för tjejer som plötsligt går från att vara barn till ett objekt för den manliga blicken. I Upprättelse ryms flera olika individer och kanske också en berättelse om revansch. Gestalterna i bilden förmedlar både en osäkerhet inför omgivningen men också en trotsighet och styrka, som man som betraktare kan hämta kraft ifrån.

Om konstnären

Idun Baltzersen är född 1987 i Trondheim, Norge men är numera verksam i Stockholm. Hon är utbildad vid Konsthögskolan i Bergen samt Konstfack, och arbetar med teckning, grafik och textil, både i stora monumentala gestaltningar och i mindre format.

Läs mer på konstnärens webbsida