Treasures 2 och 1, 2016

Konstnär: Anny Wang
Teknik: Digitalt tryck (high quality offset print)
Placering: Förlossningsmottagningen, Gävle sjukhus

Om verket

Precis innan midsommar fick förlossningsmottagningen på Gävle sjukhus ny konst i form av hyperrealistiska stilleben av Anny Wang. Månadens konstverk är två grafiska bilder som ingår i samma serie, Treasures, som totalt består av tre verk. 

Wang arbetar med digitala 3D-tekinker för att skapa surrealistiska kompositioner där olika objekt staplas på varandra. Föremålen lyser i starka pastellfärger, och ger en tydlig känsla av att bestå olika material. En droppform i spegelblank metall balanserar på en luddig klotform. En mjuk platsring vilar på en hård marmorskiva. Objektens realistiska uttryck ger betraktaren nästan en känsla av att kunna ta på de olika materialen, ändå verkar de inte vara hämtade från någon igenkänningsbar verklighet. Tingen är arrangerade i konstellationer som skulle vara fysiskt omöjliga på riktigt men som ändå uttrycker balans och harmoni i konstverkens konstruerade verklighet. 

Seriens titel antyder att objekten är någon form av skatter, och den omsorgsfulla uppställningen och uppvisningen av föremålen leder också tankarna till en älskad samling. Wang är förutom konstnär även möbeldesigner och inspireras bland annat av 80-talets estetiska uttryck, men även av sin egen barndom under 90-talet och dåtidens pastellfärgade plastleksaker. 

Wang suddar ut de fasta gränserna mellan den digitala och den fysiska världen, genom att arbeta på ett nyskapande sätt med en traditionell genre - stillebenet. Verken som går att se på förlossningsavdelningen kan fungera som något meditativt att vila ögonen på för både besökare och personal, men även ge betraktaren en chans att fundera på vilka ting vi samlar på och varför, samt vilket värde vi lägger vid dem.

Om konstnären

Anny Wang är född 1990 och tog examen från HDK (Högskolan för design och konsthantverk) i Göteborg 2014. Sedan dess har hon varit verksam som konstnär och designer och är numera bosatt i Malmö och Köpenhamn.  Hon ingår i konstnärsduon Wang & Söderström tillsammans med Tim Söderström (f.1988). Duon arbetar i gränslandet mellan olika visuella uttryck, och är bland annat representerade i regionens samling med tre 3D-printade skulpturer som också är placerade på förlossningsmottagningen på Gävle sjukhus. 

Läs mer på konstnärens hemsida:
www.annywang.se