Sommar, 1991

Konstnär: Hans Hedenström
Teknik: Måleri, olja på duk
Placering: Rehabiliteringsmedicinavdelningen (länsrehab), Sandvikens sjukhus

Om verket

Två gestalter sitter under ett apelsingult parasoll. Luften är lätt och klarblå, och i bakgrunden flaxar fiskmåsar. Genom ett enkelt motiv med tydlig fokus på färgernas samspel fångar Hans Hedenströms måleri förnimmelsen av högsommar.

Tidigare i år fick Rehabiliteringsmedicinavdelningen på Sandvikens sjukhus en ny konstkollektion med fyra större verk av den Sandvikenbördiga konstnären Hans Hedenström. Hedenström var en autodidakt konstnär som var verksam i länet under flera decennier. Han gick bort 2007 och uppmärksammades med en minnesutställning på Sandvikens konsthall året därpå.

Hedenström målar med snabba penseldrag och en stark, mättad färgpalett. I Sommar möter det gula parasollet en klarblå himmel, vilket skapar en iögonfallande färgkontrast. Hans figurer är gestaltade på ett lekfullt sätt, som lägger fokus på deras hållning och rörelser snarare än det rent avbildande. Här är det framförallt fiskmåsarna i bakgrunden som skapar bildens rörelse och dynamik. De flyger och flaxar fritt i vinden och förkroppsligar bildens lediga frihetskänsla. Sommar är ett livsbejakande motiv som är typiskt för Hedenströms konstnärskap. Genom sin placering på länsrehab öppnar den upp för både minnen och längtan efter ledighet och sol för såväl patienter och medarbetare på avdelningen.

Om konstnären

Hans Hedenström (1928 – 2007) var född och uppvuxen i Sandviken. Han debuterade på 50-talet och kallades ”den målande ingenjören” eftersom att han saknade en formell konstutbildning. Under 70-talet fick han sitt genombrott och erkännande som konstnär, och deltog i rader av länskonstutställningar under flera decennier.