Snart, på en plats nära dig

Konstnär: Peter Ern
Teknik: Måleri, tempera 
Placering: Närvårdsavdelningen, Ljusdals sjukhus

Om verket

Genom ett solbelyst landskap rullar lastbilar fram på en bred motorväg. Med temperamåleri har Peter Ern gestaltat en vardaglig scen som många kan känna igen sig i, men som få stannar upp och reflekterar över.

Målningen hänger tillsammans med flera andra verk av samma konstnär i ett väntrum intill hjärtmottagningen på Sandvikens sjukhus. På två andra målningar har Ern fångat liknande scener längs motorvägen: en ödslig bensinmack och en väggskylt längs vägrenen. Inför Erns måleri tvingas betraktaren att skärpa sin blick och upptäcka verkligheten på nytt. Målningen Snart, på en plats nära dig är inte detaljrik eller fotorealistisk - konstnären har arbetat med tjocka färglager och tydlig penselföring. Ändå gestaltas utsikten med en sådan exakthet och precision att alla som någon gång färdats på en fyrfilig motorväg kan känna igen sig. Ern skalar bort alla onödiga detaljer och låter endast det väsentliga vara kvar. Motivvalet skulle kunna beskrivas som ”socialrealim”, men konstnären är inte intresserad av att försköna det fula eller vara samhällskritisk. Istället kapslar målningen in verkligheten så som den är utan att lägga in några värderingar eller privata känslor.  

I scenerna längs motorvägen syns inga människor trots att den mänskliga handen har format hela landskapet. I bilderna ryms spår av berättelser, inte minst i titlarna. Snart, på en plats nära dig indikerar rörelse och väntan. Motorvägen är en slags mellanrumsplats – men var det osynliga jaget i bilden är på väg, om det är på väg bort eller hem, är inte tydligt. Istället är bilden öppen för betraktaren att lägga sina egna berättelser och resor.

Om konstnären

Peter Ern föddes 1965 i Sollentuna och har varit verksam som konstnär sedan början av 90-talet. Han utbildade sig vid Kungliga konsthögskolan och arbetar främst med måleri och olika typer av grafik. Numera är han bosatt och verksam i Norrtälje.