Minnen från förr I

Konstnär: Nina Kerola
Teknik: Fotopolymergravyr
Placering: Närvårdsavdelningen, Ljusdals sjukhus

Om verket

Nina Kerola arbetar med den grafiska tekniken fotopolymer och utgår ofta från fotografiska bilder i sina verk. I ett konferensrum på närvårdsavdelningen, Ljusdals sjukhus hänger konstnärens tredelade serie Minnen från förr.

I den första delen ser vi en ensam gestalt stå med en grön fåtölj utanför ett vitt hus. Kerolas bilder är avskalade och minimalistiska. Hon utgår från sina egna minnen i sitt skapande och återvänder ofta till sin barndom i 70-talets Finland. Hennes bildvärld är på samma gång både drömlik och realistisk och som betraktare är man osäker på om man befinner sig i ett fotografi, en dröm eller i ett minne.

Det vita huset är konstnärens föräldrahem, och återkommer i seriens alla tre delar. En kvinnogestalt återkommer också. I en scen blickar gestalten tillbaka på huset och i en annan lyfter hon upp det i sina händer som om det vore ett dockskåp. Den ansiktslösa gestalten bjuder in till identifikation beroende på var man befinner sig i livet. Ibland är hon den unga kvinnan som lämnade hemmet med bara en fåtölj i bagaget, ibland är hon den vuxna kvinnan som blickar tillbaka på sin barndom.

Minnen från förr ger betraktaren en inblick i 70-talets finska landsbygd men öppnar även upp för betraktaren att fundera över sina egna minnen kopplade till uppväxt och barndomshem.

Om konstnären

Nina Kerola (f. 1965) är uppväxt i Pori Finland, och har studerat vid Pori School of Fine Arts i Finland och vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Idag bor och arbetar hon i Huddinge, och är verksam som både konstnär och kontpedagog.