Meteors, 2010

Månadens konstverk januari 2021, Meteors 2010 Jone Kvie

Konstnär: Jone Kvie
Teknik: Skulptur, brons
Placering: Hudiksvalls sjukhus

Om verket

Den som väntar på hissen på plan 6 i Hudiksvalls sjukhus kan också ta del av meteoriter på nära håll. Sju stycken skulpturer i olika storlekar är infällda i väggen och skapar en oväntad spänning i rummet. Den norske konstnären Jone Kvie intresserar sig för rymden och människan, naturvetenskap och universum. Han arbetar främst med skulptur, och använder sig av skilda material för att undersöka olika fenomen. I arbetet med meteoritskulpturerna på Hudiksvalls sjukhus har Kvie förnicklat brons, och skapat unika, oregelbundna metallkroppar, som för tankarna till yttre rymden.

Meteoriter är material från rymden som faller ner på jorden. Stenarna förbränns och splittras ofta på väg genom jordens atmosfär, och skapar då meteoroider eller stjärnfall. De rymdstenar som når jordens yta är sällsynta och ofta små, men har länge intresserat vetenskapen. Meteoriterna är väldigt gamla och väcker på så sätt existentiella frågor. De är rester från solsystemets barndom, och deras sammansättning kan ge kunskap om solsystemets bildande och den tidiga jordens historia.

Kvies skulpturer är tillverkade i hårt material, men är samtidigt böljande och taktila. Den oregelbundna formen för tankarna till organiskt växande material, medan den silvriga färgen upplevs som främmande och utomjordisk. Skulpturernas placering vid fönstret, med utsikt över trädtoppar och himmel, öppnar även upp för associationer och fantasier. Vad finns bakom atmosfären? Kommer vi att få uppleva ett stjärnfall om vi dröjer oss kvar vid fönstret en stund? Meteoriter har länge fascinerat människan och varit föremål för olika museala samlingar. Kanske för att de, trots att de kommer från andra världar, kan berätta något om vår värld och vårt ursprung. Meteoriterna fungerar som en länk till rymden, dåtiden och framtiden, och blir en påminnelse om att vi alla ingår i samma materiella kretslopp.  

Om konstnären

Den norske konstnären Jone Kvie är född 1971 i Stavanger och utbildad vid Konsthögskolan i Oslo. Han arbetar främst med skulptur och installation och finns representerad på en rad museer och institutioner både i norden och internationellt. Kvie är numera bosatt och verksam i Skåne.

Läs mer om konstnären