Kosmos

Konstnär: Maragareta Grandin
Teknik: Textil, väv
Placering: Väntrum, kuratorsenheten, Hudiksvalls sjukhus

Om verket

I ett väntrum vid kuratorsenheten på Hudiksvalls sjukhus kan patienter och personal ta del av Margareta Grandins textila verk från 1975. Verket tar plats i rummet både med sin storlek (180 x 212 cm) och sina starka färger. Grandin var en textilkonstnär som levde i Gävle under stora delar av 60-talet. Under den perioden befann sig både textilkonsten och hemslöjden i en experimentell fas. Konstnärer och formgivare tog intryck av den samtida bildkonsten och skapade ofta geometriska mönster, med mycket färg och lekfulla former.

I Grandins väv Kosmos möts vi av ett abstrakt mönster och en kolorit som rör sig från varmt gult till kallt blått. Formernas linjer är inte helt raka och cirklarna är inte perfekt runda vilket skapar ett lekfullt och organiskt uttryck. Titeln på verket antyder att det är en gestaltning av hela universum. Under 60- talet och början på 70-talet fanns det ett utbrett intresse för rymden, i och med den första månlandningen 1969. Rymden användes ofta som en symbol för tron på framtiden och människans förmåga. Även textilkonsten under den här perioden präglades av optimism och djärvhet, och i linje med tidsandan väljer Grandin att gestalta hela världsalltet med starka expressiva färger.     

Om konstnären

Margareta Grandin (1933 – 2003) flyttade till Gävle efter att ha studerat på konstfack i början av 60-talet. Hon finns representerad på Länsmuseet och ett flertal offentliga byggnader i staden.  Den största delen av sitt yrkesverksamma liv tillbringade hon dock i USA. 1966 reste Grandin för första gången till New York på ett arbetsstipendium och flyttade sedan dit ett par år senare.  Hon gifte sig med en amerikansk man och bosatte sig på ön Nantucket utanför Cape Cod där hon fortsatte vara verksam som konstnär fram till sin död 2003.