Finsmakaren, 2015

Konstnär: Linnéa Jörpeland 
Teknik: Skulptur, brons
Placering: Hisshallarna, våning 11

Om verket

En snok har svalt en hel klacksko på Gävle Sjukhus.

I alla fall om vi ska tro Linnéa Jörpelands skulptur, Finsmakaren, som placerades i anslutning till hisshallarna 2018Skulpturen är tillverkad i brons och är ungefär lika stor som en verklig klacksko. Bronset är svart och matt, och följer mjukt snokens konturer. I verket blandas ett avskalat, realistiskt uttryck med ett absurt innehåll, vilket sätter igång fantasin hos betraktaren. Skulle en verklig snok kunna svälja en hel sko? Titeln på verket avslöjar att snoken är en riktig finsmakare. Kanske äter den bara olika typer av festkläder?

Linnéa Jörpeland arbetar ofta med just brons och gestaltar både vardagliga företeelser och magisk realism med underfundig humor. Brons har genom konsthistorien varit ett vanligt material för offentliga skulpturer, och materialets dignitet och tyngd kontrasteras mot verkets mindre storlek och lekfullhet. 

Hisshallarna på Gävle Sjukhus är en plats där många människor passerar varje dag med olika ärenden. Finsmakaren erbjuder en chans att stanna upp i vardagen och låta fantasin skena iväg, för både vuxna och barn.

Om konstnären

Linnéa Jörpeland (f. 1971) arbetar främst med skulptur, men även med installationer och videokonst. Hon tog examen från Kungliga konsthögskolan 1999 och har sedan dess gjort flera platsspecifika offentliga konstverk där hennes skulpturer utgör oväntade, underfundiga inslag i det gemensamma rummet. Titlarna på hennes verk ger ofta betraktaren ett nytt perspektiv eller en nyckel till konstverken.