En stubbe i Venjan

Konstnär: Olle Norås
Teknik: Skulptur och måleri (gouache på papper) 
Placering: Bollnäs folkhögskolefilial i Söderhamn (sällskapsrum) 

Om verket

I ett av sällskapsrummen på Bollnäs folkhögskolefilial i Söderhamn står ett konstverk som rör sig i gränslandet mellan måleri och skulptur. Olle Norås har målat med gouachefärg på papper och sedan monterat målningen på björkträ för att skapa en tredimensionell helhet. En stubbe i Venjan är en meter hög och intar rummet med sina starka men naturnära färger. Intill skulpturen hänger två andra gouachemålningar där konstnären arbetat med liknande stil och motiv.

Norås måleri är inte avbildande men väcker ändå lätt associationer. Verken kan påminna om kartor där det abstrakta mönstret blir till topografiska framställningar över främmande platser. Färgerna är hämtade från skogen och växtrikets palett – från mossans djupgröna till barkens roströda. Formerna verkar leva sitt eget liv som om de växt fram organsikt på pappret i olika processer.

Naturen och skogen är en viktig utgångspunkt i Norås konstnärskap, men hans verk är inga vanliga landskapsbilder eller naturskildringar. Däremot finns markerna - eller känslan av att röra sig i skogen eller på fjället, integrerat i verken.

En stubbe i Venjan är en stadig men på samma gång ömtålig skulptur. De bemålade papperna har samma kvalitet som tunn bark som växer på ett träd. På så sätt gestaltas skogens skörhet och sårbarhet inför människan i verket. Men skulpturen visar även på skogens styrka och form- och färgrikedom. Genom verket får betraktaren en chans att fundera över sin egen relation och minnen kopplade till skogen.

Om konstnären

Olle Norås (f.1982) är utbildad på HDK Steneby i Järn & Stål/Offentlig gestaltning. Han föddes i Gagnef, Dalarna men är numera verksam i Stockholm.