Cirkusloppor på luffen, 2013

Författare/Konstnär: Lena Sjöberg
Bok: Cirkusloppor på luffen, 2013,Rabén & Sjögren 
Placering: Familjecentralen, Sandvikens Sjukhus
Projekt: Se en bok!
Vandringsutställningar: Har visats på Länsmuseet Gävleborg, Edsbyns bibliotek och Litteraturhuset i Sandviken


Samtiden ur två loppors ögon

Under Vintergatan Är vi alla pyttesmå. Det är några av de sista orden i Lena Sjöbergs både visuellt och textmässigt spännande bilderbok Cirkusloppor på luffen. Det är en dramatisk berättelse om två loppor, kanske är de vuxen och barn, kanske storasyster/lillebror, kanske bara olika. Båda är de rotlösa, hemlösa och bitvis även arbetslösa och lever ett nomadliv i världen.

Trots stora utmaningar i form av eldsvåda och brist på både mål och medel, så hittar de spänningen och förväntan i äventyret. Och glädjen i att ha varandra i både uppgång och nedgång. Precis som i citatet möts de stora och de små perspektiven i en filosofisk och drabbande berättelse.

Lena Sjöberg har valt att arbeta med en rimmad text i boken som skapar såväl en lätthet som en rytm och ett ramverk kring bildberättelsen. Bilderna karaktäriseras av spännande perspektiv och urskärningar där jaget som ser miljöerna ofta har en loppas synvinkel. Lena Sjöberg har målat bilder med pensel och bläck på smörpapper som hon senare har scannat in och färglagt i datorn.

Gicléetrycken* finns i en upplaga på tio med text i bild, precis som i boken. Samtliga sexton textuppslag finns nu som originalbilder i Region Gävleborgs konstsamling. Dessa kompletteras med boken i tryckt form och ett tittskåp med både smörpappersteckningar, bläck och penslar för att gestalta processen och inspirera till eget tecknande.


Om Se en bok!

Under de senaste åren har Region Gävleborg köpt in originalbilder från flertalet nyutgivna bilderböcker för vandringsutställningar och senare permanentplaceringar på familjecentraler, barnmottagningar och liknande i länet. Parallellt med utställningarna har vi tillsammans med utställningsarrangörerna arrangerat fortbildningar, workshops, visningar och aktiviteter för barnfamiljer, förskole- och skolgrupper samt bibliotekarier och pedagoger kring potentialen i den genuina bilderboken.

Mer om projektet - Se en bok!


Om konstnären

Lena Sjöberg är född i Sandviken och verksam i Småland som frilansade illustratör och bilderboksskapare sedan sin examen på Konstfack 1996. Hon har tilldelats priser från bland annat Svensk Bokkonst 2016 och 2009. Hennes bok Tänk om…, som hon tilldelades Elsa Beskow-plaketten för 2011, blev senare barnfilm, visbok och fick specialskriven musik.

Cirkusloppor på luffen Augustprisnominerades när den gavs ut 2013.

Läs mer på www.lenasjoberg.blogspot.se och www.lenasjoberg.com.