Beyond the Walls II, 2009

Konstnär: Lina Jaros   
Teknik: Fotografi
Placering: Kirurgkliniken, matsal

Om verket

I en tät granskog står kulissen av ett rum. Tunga skinnmöbler, en mörk orientalisk matta och ett älghorn uppsatt på väggen ger bilden av en lyxig jaktstuga. En gammaldags och traditionellt manlig miljö. Rummet är dock bara uppbyggd av tunna väggar, och två dörrar som leder rätt ut i naturen.

Konstnären och fotografen Lina Jaros bygger upp suggestiva miljöer, och skapar verk som leker med våra synintryck och förväntningar. Serien Beyond the Walls består av flera verk där gränsen mellan inomhus och utomhus luckras upp och suddas ut. Hon bygger upp kulisser i naturen eller låter naturen växa upp eller svämma över i befintliga rum. Bilderna upplevs både som verkliga och bisarra vilket ger betraktaren känslan av att befinna sig i en dröm.

Konstnären arrangerar sina bilder som kulisserna på en teaterscen och låter ingenting lämnas åt slumpen. I Beyond the Walls möts kontrastfärgerna grönt och rött vilket skapar en dragningskraft i bilden. Mitt i blickfånget är älghornet placerat, kanske som en påminnelse om människans utnyttjande och kolonialisering av naturen. Genom att leka med begrepp som natur och civilisation ställer verket frågor om vad som egentligen är naturligt, och hur vi människor ser på och använder oss av det vi kallar naturen.

Om konstnären

Lina Jaros är uppväxt i Västerås och studerade vid Kungliga Konsthögskolan mellan 2004 och 2009. Hon är idag bosatt och verksam i Stockholm och arbetar främst med fotografi.

Konstnärens hemsida