Cockerspanielperson, 2006

Konstnär: Diana Andersson
Teknik: Skulptur, marmor
Placering: Ljusdals sjukhus, huvudentrén

Om verket

Varelsen är skallig på hjässan men har hår på sidorna som hänger ner likt långa öron över axlarna. Den bär runda vantar som hålls framför kroppen i en undergiven gest. Ögonen är stängda, ansiktet milt och nästan fånleende. Sedan 2016 står Diana Anderssons skulptur Cockerspanielperson på ett podium i sjukhusets huvudentré och hälsar alla besökare välkomna. 

Marmorbyster är en vanligt förekommande genre i konsthistorien och leder tankarna till härskarporträtt och konst som skapas för att upphöja och legitimera makten på olika sätt. Andersson använder sig av samma estetik men väljer att skildra en figur som väcker helt andra typer av känslor. Skulpturen befinner sig i gränslandet mellan människa och djur, verklighet och fantasi - och kan väcka både sympati och olust. Figuren har inte heller en tydlig könsidentitet och kan inte enkelt kategoriseras som manlig eller kvinnlig. Andersson arbetar ofta i klassiska och prestigefulla material som marmor och brons när hon skulpterar, men intresserar sig samtidigt för det avvikande och skavande. Hennes ibland tragiska, ibland komiska figurer skildras med en humoristisk distans som bjuder in betraktaren att fundera vidare över hennes verk. Vem är egentligen en cockerspanielperson? När hade vi själva behövt att någon väntade på oss med samma hängivelse som en cockerspanielhund? Den framträdande placeringen i huvudentrén skapar ett fokus på skulpturen som står i kontrast mot varelsens anspråkslösa kroppsspråk. I verket blandas humor med det sakrala vilket bidrar till att skapa en humanistisk och intresseväckande offentlig miljö.

Cockerspanielperson fick sin nuvarande placering i samband med att stora delar av entréplanet på Ljusdal sjukhus renoverades 2016. Den nya konstkollektionen som tog plats i lokalerna består av både äldre och nyare konstverk med anknytning till Hälsingeland. 

Om konstnären

Diana Andersson är född 1960 och är sedan 1993 bosatt utanför Delsbo i Hälsingland. Hon arbetar främst med skulptur och har gjort flera offentliga verk i Hudiksvall- och Ljusdals kommun.

Läs mer på konstnärens hemsida:
skulptorforbundet.se/medlemmar/diana-andersson