Stillbild från filmen Sir, Inkpot Films och Studio S Entertainment.

Slöjdbio - Sir

Välkommen till slöjdcafé, samtal och bio!

Onsdag 20 november 2019, Café Centrum och biograf Röda Kvarn, Edsbyn

En helkväll som börjar med Slöjdcafé på Café Centrum där man kan köpa fika och sitta och sticka, virka, brodera eller varför inte tälja? Vi har bjudit in Hannie Seegers (textilare) och Elin Westlund (handvävare) för ett samtal om att skapa och förverkliga sina drömmar. Sedan visas den underbara indiska filmen Sir som Slöjdbio på biograf Röda Kvarn med dämpad belysning för fortsatt handarbete i salongen.

Om Sir

(Indien 2018, 99 min, regi: Rohena Gera, barntillåten)

Ratna kommer från en fattig liten by på den indiska landsbygden och drömmer om att designa kläder. En dröm så gott som omöjlig att förverkliga om man som Ratna kommer från en lägre kast. Hennes jobb ligger många mil därifrån i storstaden Mumbai, där hon arbetar som hembiträde åt Ashwin, son till en av stadens rikaste familjer. Från Ratnas perspektiv har Ashwin allt. Rikedom, jobb, frihet. Men varför ser då Ashwins ögon alltid så ledsna ut? Ögon som dock börjar se aningen gladare ut när de tittar på Ratna…

Sir var en av överraskningarna i Cannes 2018 där den visades inom sektionen Critic’s Week och belönades med ett pris. Det är en lågmäld och ömsint film inte bara om omöjlig kärlek, utan också om mångas omöjliga liv, där frihet och framtidsdrömmar kastas på elden i ett land där kastsystemet ännu regerar.

Kvällen är ett samarrangemang mellan Kultur Gävleborg, Ovanåkers kommun, Bio Kontrast Edsbyn, Ovanåkers Hembygdsförening och Bollnäs Voxnadalens hemslöjdsförening.

Kvällens program:

16.30 Slöjdcaféet öppnar på Café Centrum. Ta med stickning, virkning, broderi, handsömnad...
17.30 Samtal om skrädderi och design med Hannie Seegers och Elin Westlund.
18.30 Röda Kvarn: Filmvisning av Sir med dämpad belysning, så att den som vill kan fortsätta handarbeta under filmen. 

Biobiljett: Ordinarie 120kr, pensionär 96kr.

Köp biljetter här