Slöjdbio - Hoggeren

En helkväll med slöjdcafé och fika. Samtal kring yxor, trä och slöjd med yxmakare Julia Kalthoff, slöjdarna Niklas Karlsson och Vanja Jonsson samt smed Fredrik Thelin.

Julia Kalthoff, yxmakare 

Julia håller på att starta egen yxtillverkning, Kalthoff Axes. Efter mer än ett års utveckling och testning är den första yxan nästan klar.

- Jag letar efter skillnaden som gör en riktigt, riktigt bra yxa. Jag har gjort massor av prototyper hemma i min verkstad, skickat dem på test till proffsslöjdare, fått deras input, ändrat och skickat tillbaka en ny version. Har hållit på så i ett år nu. Resultatet är en liten täljyxa på 600 gram. En välbalanserad yxa som ligger skönt i handen, bra för att tälja småsaker och finhugga med. Julia Kalthoff, yxmakare.

Niklas Karlsson, slöjdare

Niklas Karlsson vill ta tillbaka de huggna och skurna ytorna in i konsthantverket, men också in i vardagen och bruksföremålen. I sitt företag ahardslojdlife.se kombinerar han byggnadsvård och slöjd. I skedarna och köksredskapen han täljer har de skurna ytorna fått en given plats och funktion. Hösten 2017 gavs hans bok “The Art Of Whittling” ut på engelska, tyska och franska.

Vanja Jonsson, slöjdare

Vanja är slöjdare, snickare och byggnadsvårdare. Hon har gjort skålar och tråg med råhuggen utsida vilket innebär att yxhuggen på utsidan är kvar och ger då "råare" eller mer skulptural karaktär av föremålen.
-  Jag gillar det till synes enkla och tydliga uttrycket. Att spåren av hantverkaren får förbli synliga och visa på hantverkarens person och skicklighet. Vanja Jonsson, slöjdare. 

Fredrik Thelin, smed

Fredrik arbetar med traditionellt järnsmide där det varma järnet bearbetas med hammare och städ, men försöker även att anpassa det gamla hantverkets traditioner med modern form, funktion och design. Han utför alla tänkbara beställningsarbeten till privatpersoner, företag och offentliga institutioner, utifrån färdiga ritningar eller egna skisser utifrån kundens önskemål.

Om Hoggeren

 

Filmvisning:
Hoggeren (NOR 2017, 1 tim 22 min) 
17 maj Bergsjögården

  • 16:30 Slöjdcafé: Ta med täljning, stickning, virkning, eller annan slöjd. Fika finns att köpa.
  • 17:00 Samtal med yxmakare Julia Kalthoff, slöjdarna Niklas Karlsson och Vanja Jonsson, samt smeden Fredrik Thelin.
  • 18:30 Filmvisning med dämpad belysning, så att den som vill kan fortsätta handarbeta under filmen.

Efter filmen blir det en kort sammanfattande reflektion om filmen.

Biljett: 70 kr

Slöjdbion arrangeras gemensamt av Bergsjö Bio, Region Gävleborg, Bergsjö Hembygdsförening, Övre Hälsinglands Hemslöjdsförening, ABF Hälsingekusten.