Stickstämman 2018

Välkommen till fem dagar då vi botaniserar bland Hälsinglands tröjtraditioner! Vi varvar föreläsningar, studiebesök, workshops och kurser. Stickstämman arrangeras av Gästrike- Hälsinge Hembygdsförbund och Region Gävleborg genom Kulturutveckling hemslöjd och Bollnäs folkhögskola.

Öppna arrangemang i anslutning till Stickstämman

Föreläsning ”Maskor och mönster i Dräkternas Hälsingland”

Torsdagen den 14 juni klockan 9.30 -11.00 på Bollnäs folkhögskola, aulan.

Håkan Liby, konsthistoriker och aktuell med boken Dräkterna Hälsingland, föreläser om det textila Hälsingland med fördjupning i landskapets sticktraditioner.

Entré 100 kr, fika ingår.

I samarbete med Bollnäs- Voxnadalens hemslöjdförening.

Garn- och Stickmässa

I anslutning till Stickstämman arrangeras en garn- och stickmässa på Bollnäs folkhögskola. Här hittar du bl.a. garner, slöjd och litteratur. Ulla Engquist, aktuell med flera stickböcker, finns på plats på mässan tillsammans med andra garnförsäljare och slöjdare.

Lördagen den 16 juni klockan 9.00 – 13.00.

Välkommen att sticka i Bollnäs kyrka!

Den 16 juni klockan 19, intar Stickstämman ”Bland rosor, nejlikor och hjärtan” Bollnäs kyrka, där det bjuds på musik av LISAS och textila betraktelser av Daniel Andrén, församlingsherde. Alla är hjärtligt välkomna, med eller utan stickning! 

Musikaliska broderier med trådar ur folkmusik och barock med LISAS 

LISAS är en duo bestående av Lisa Rydberg, fiol och Lisa Långbacka, ackordeon. På repertoaren finns både traditionell folkmusik och egna kompositioner, med musikaliska förankringar i folkmusik, barockmusik och tango. Duons musik kännetecknas av lyhördhet och innerlighet, ett gemensamt arrangerande i stunden.

Evighetens trådar, en betraktelse om textil i heliga rum

Daniel Andrén, församlingsherde, har också ett brinnande intresse för textil och broderar också en del, bland annat kyrkotextilier.    

För den som önskar finns det efteråt möjlighet att besöka sakristian och titta närmare på kyrkans textilier.