Slöjdkraft

Slöjdkraft är ett projekt som syftar till att stärka slöjdens ställning som näring i länet och vänder sig till slöjdare och hantverkare som arbetar professionellt med slöjd.

Projektet består av två delar

Dels kommer en föreläsningsserie att hållas med tre eftermiddagsseminarier på olika platser i länet, utifrån olika teman som vi tror är aktuella och intressanta för slöjden som näring.

Dels kommer vi att titta på och komma med förslag hur man kan skapa nya och fler exponeringsytor för slöjden i form av försäljningsställen, utställningar och pop-up ytor.

Föreläsningar

Föreläsningarna är gratis, information om anmälan finns längre ner i texten.

Länsmuseet Gävleborg 13 februari 2020 kl 13:00-17:00

TEMA: Finna sin plats som slöjdare – möjligheter och värde

Föreläsare:

Andreas Nobel, inredningsarkitekt och möbeldesigner, Professor Möbeldesign, Malmstens LiU. Slöjdens möjligheter, vad kan slöjden bidra med?

Pernilla Svenre, textilformgivare i gränslandet mellan konst och slöjd. Vägen till att sälja produkter i egen butik och styrkan med det småskaliga.

Åsa Elmstam, konstnär, konsthantverkare och formgivare. Vad är jag värd – värdet av det handgjorda.

Sista anmälningsdag 4 februari

Hälsinglands museum 11 mars 2020 kl 13:00-17:00

TEMA: Det lokalt förankrade – att nå ut och hitta sin nisch

Föreläsare:

Erik Mossnelid, formgivare Renskalla. Hantverkets möjligheter i andra branscher.

Lydia Kellam, strateg och marknadsförare inom sociala medier och digital kommunikation, programansvarig på Berghs School of Communication. Trendspaning och marknadsföring med digitala kanaler.

Jonatan Malm, träslöjdare, medlem i Not Quite i Fängerfors. Att arbeta kring en plats – slöjd och besöksnäring i samklang.

Sista anmälningsdag 4 mars

Ljusdalsbygdens museum 2 april 2020 kl 13:00-17:00

TEMA: Skapa sammanhang – slöjdens väg in på nya arenor

Föreläsare:

Anna Nordström, textilinfluenser, konsult och konstnär, medgrundare i kollektivet Den nya Kvinnogruppen (2013–2018) Ofrivilligt entreprenörskap – professionella känslor

Josefin Gäfvert, textilkonstnär, vävare, medlem i vävgruppen Studio Supersju. Görande i grupp och hur det kan stärka ens konstnärskap.

Julia Kalthoff, yxmakare, grundare av Kalthoff Axes. Organisk marknadsföring!

Föreläsningarna avslutas med en paneldiskussion. Tid för fika, mingel och reflektion finns också i beräkning.

Sista anmälningsdag 25 mars

Projektet finansieras av Region Gävleborg.
alexandra.bankander@regiongavleborg.se
niklas.karlsson@regiongavleborg.se