The Pearl of Africa

Situationen för HBTQ-personer - Film och panelsamtal för högstadiet och gymnasieskola.

Vi får följa med den transsexuella Cleo och hennes pojkvän Nelson på en resa i dubbel bemärkelse – en geografisk resa från den storslagna naturen i deras älskade hemland Uganda till Thailand, och en emotionell och social resa från att leva som transsexuell till att få sitt kön korrigerat så att det stämmer överens med Cleos könsuttryck och könsidentitet.

"The Pearl Of Africa är en personlig kärleksberättelse som hjälper till att informera och öka kunskapen om HBTQ rättigheter i Sverige, Uganda och världen. Detta bland både elever och lärare. Genom The Pearl Of Africa får tittaren en djupare kunskap om vad det betyder att vara transperson. Det unika med filmen är att den inte inte fokuserar på aktivism, utan istället handlar den om kärlek. Vilket är ett ämne som alla människor kan relatera till. Detta gör det enklare för yngre elever att förstå HBTQ-ämen som av vissa kan uppfattas som svåra." - André Wallström, producent.

Filmen kommer med en handledning som innehåller kort information om situationen för hbtq-personer i världen och Sverige och förslag på övningar ni kan göra i klassrummet. Övningarna passar in under flera olika skolämnen; samhällskunskap, geografi, historia, språk och tar även upp hur en definierar dokumentärfilm.

Panelsamtalet är en möjlighet att fördjupa innehållet i filmen och möta olika erfarenheter som kommer med att vara en hbtq-person. En av filmarna kommer även delta och kan svara på frågor om filmen och personerna i filmen.

FILMPAKET 1 FILMPAKET 2

Pearl of Africa
Filmvisning och lärarhandledning
Finns på UR Play

Pearl of Africa

Filmvisning, lärarhandledning och panelsamtal i anslutning till filmvisningen
Kostnad: 4000kr

 

PANELDELTAGARE
Naome Ruzinda, Find Hope, Erika Wennerström RFSL
Jonny von Wallström, regissör och producent eller André Wallström, producent
Moderator: Emelie Lundin Vuxenskolan

TEKNISK SPECIFIKATION
Filmens längd: 92min
Filmen levereras enligt era önskemål. T ex DVD eller länk.
Panelsamtal: Ca 40min + 20min för frågor från elever och pedagoger.