Porträttbild på Nea Landin

Dansworkshops hösten 2023

Under hösten erbjuder Kultur Gävleborg verksamma och unga dansare och pedagoger i länet gratis dansworkshops. Workshoparna är 1-2 timmar långa och öppen för dig med viss eller mycket danserfarenhet.

Höstens gästlärare är Jessica Engberg, Nea Landin, Matilda Fleberg och Felix Skalberg och alla workshops arrangeras i samband med andra dansarrangemang i länet; DansPlats Skogs Dansfestival i september, Bollnäs Dansar i oktober samt Sandvikens Dansfest i november.

Varmt välkommen med din anmälan.

16 september 13.00-15.00

Workshop med Jessica Engberg under Dansfestivalen på Dansplats Skog i Stråtjära

Jessica Engberg är utbildad vid The Scottish School of Contemporary Dance avgångsåret 2013. Jessica arbetade som dansare och personlig tränare i Storbritannien och har stått på scener i olika delar av Europa. För Jessica är det viktigt att våga utmana sig själv och konstant testa gränser för vad vi klarar av. Att dansa är ett sätt att låta kroppen leva! 
 
Om Jessicas workshop – fokus contemporary: En fysisk och utmanande klass där vi jobbar med hela kroppen, teknik, kontroll och detaljer är ledord i första delen av klassen som sedan övergår i större och friare material. Allt för att skapa ett starkt dynamiskt rörelsemönster där hela kroppen är delaktig. För Jessica är det viktigt att ha en stark teknisk grund att stå på för att sedan skapa ett stort, fritt rörelsematerial där varje individ får utrymme att utvecklas. 

Sista dag för anmälan är 12 september.

14 oktober 10.00-12.00

Workshop med Nea Landin under DansDialog i Peter Stormaresalen på Kulturhuset i Bollnäs

Nea Landin är dansare, performer och koreograf. Hon rör sig inom nutida dans, performance, installationskonst, teater och teknologi. Neas koreografiska praktik sätter fantasi och meningsskapande i relation till kroppslighet och digitala medier. Exempel på tidigare verk är "OTHER", ett förvridet videomöte för två deltagare som utforskar intimitet på distans, och “desktop.dreams", ett live-streamat dansverk som utspelar sig på datorskrivbordet och tar upp frågor kring existens och vår relation till cybervärlden.

Som dansare har Nea samarbetat med bl.a. Robin Jonsson, Adèle Essle Zeiss, Claire Parsons Co, Noah Hellwig, Uncover Choreography, Iraqi Bodies, Christina Tingskog, Valencia James, Scott Cazan, Felix Skalberg, Ron Howell och No Deadline, i projekt som undersökt bl.a. artificiell intelligens, virtual reality, normkreativitet, publikdeltagande och intermedia-konst. 

Om Neas workshop: Workshopen utforskar det mellanmänskliga mötet och använder sig av synkronisitet, spegling och tillit som främsta verktyg. Klassen utgår ifrån ledda improvisationer och är öppen för alla som är intresserade av dans, med mer eller mindre erfarenhet.

Sista dag för anmälan är 10 oktober.

14 november 19.00-20.00

Workshop med Matilda Fleberg under Sandvikens Dansfest i danssalen på Kulturcentrum i Sandviken

Matilda Flebergs koreografiska språk kännetecknas av symmetri och symbios. Hennes unika förmåga att skapa samhörighet och kemi mellan sina dansare och få dem att röra sig som en sammansvetsad enhet har lett till stora framgångar både i Sverige och internationellt. Flebergs verk har synts i kampanjer för Dior och Fashion Week likväl som i TV-produktionerna The Voice och Eurovision. Hennes koreografi har även synts i en rad olika artisters musikvideos och framträdanden. Under 2021 startade Fleberg sitt eget danskompani ”Fleco Dance Company”.

Om Matildas workshop: Matilda Fleberg leder en workshop i jazz-funk där du bland annat får testa material från hennes senaste verk Zirkonen som visas på Kulturcentrum i Sandviken 15 november kl. 19.00.  Den riktar sig till dig med viss danserfarenhet sedan tidigare och är från 13 år och uppåt men Matilda anpassar workshopen efter er som deltar.

Tillgång till omklädningsrum med dusch finns.  

Sista dag för anmälan är 13 november.

19 november 10.00-12.00

Workshop med Felix Skalberg i dansalen på Kulturcentrum i Sandviken

Felix Skalberg tog sin examen från Balettakademiens Dansutbildningen 2014, han har sedan sin examen turnerat med det holländska danskompaniet De Kiss Moves, medverkat i ett flertal föreställningar på Göteborgsoperan, 3 Våningen och Spira Kulturhus. Senast som dansare turnerade han i Norrland med Piteå Kammaropera. Han ska nu 2023 arbeta med och medverka i koreografen Teresia Björks ny verk AMORF på Scenkonstmuseet i Stockholm, koreografera avgångseleverna på Balettakademiens
slutproduktion samt tillträda tjänsten som Kommunkoreograf i Marks Kommun 2023/2024.

Som koreograf har han skapat verk åt Riksteatern, Spira Kulturhus, Svenska Balettskolan, Region Gävleborg m.m och hans egna verk har framförts på bland annat. Atalante, Borås Stadsteater, Gävle Teater och 3 Våningen. Han är också sedan 2019 återkommande gästlärare och koreograf på Svenska Balettskolan och Balettakademien inom nutida dans, koreografi och komposition.

Om Felix workshop: Under vår workshop kommer vi mestadels utgå från våra egna kroppar och behov för dagen via improvisation styrd och ledd av mig. Vi kommer röra oss runt i rummet med diverse uppgifter, röra oss över golvet där vi blandar improvisation med teknik och även släppa loss och dansa fritt. Vi avslutar dagen med en fras där vi knyter ihop allt vi har gjort under workshopen. Det viktigaste för mig är leken och man är öppen för att kasta sig ut och våga prova nya vägar och samtidigt ha roligt tillsammans.

Sista dag för anmälan är 13 november.

Anmälningsformulär

Dansworkshop *