Världsarvsgården ”Bortom Åa” turnérar på länets bibliotek

Från och med hösten 2018 är det möjligt att besöka världsarvsgården ”Bortom Åa” i Fågelsjö på distans. Med hjälp av virtual reality (VR) -teknik och en turné runt om på länets bibliotek ska satsningen ”VR på bibliotek” ge fler möjlighet att prova VR och samtidigt upptäcka en del av vårt världsarv. Bakom initiativet står Region Gävleborg.

”VR på bibliotek” är en turné som låter länets biblioteksgäster besöka värdsarvsgården ”Bortom Åa” i Fågelsjö. Genom VR-glasögon kan användarna kliva in i ”Bortom Åa” och gå runt i köket på världsarvsgården. VR-upplevelsen är en del av projektet ”Virituellt världsarv” som just nu bygger ett permanent VR-rum på Länsmuseet Gävleborg, för att fler ska kunna upptäcka vårt världsarv på distans. Rummet invigs och öppnar för besökare i oktober 2018.  För dig som redan nu vill testa den unika VR-upplevelsen är det alltså möjligt genom biblioteksturnén.  
­

- Idén att låta VR-utrustningen turnera runt på länets bibliotek bygger på en tanke om att fler ska få chans att prova den här tekniken och att världsarvsgården ”Bortom Åa” ska göras tillgänglig för fler. Genom att visa och använda VR-teknik på biblioteken hoppas vi också att det kan inspirera till nya idéer kring hur VR, litteratur, kunskap och berättande kan samverka framöver, säger Josephine Rydberg, crossmedia-konsulent på Region Gävleborg.

Mer information om VR-upplevelsen/projektet ”Virtuellt världsarv”