Workshop: Visuell kultur och illustrationens normkritiska potential
Vill du utveckla din förmåga att kommunicera genom bilder? Vill du bidra till ett mer representativt visuellt flöde och en mångfald av förebilder som vi kan mötas i som medmänniskor?
Varmt välkommen att delta i den digitala workshopen Visuell kultur och illustrationen normkritiska potential med illustratören och serietecknaren Hanna Böhm.
Hanna Böhm (f. 1995 och uppvuxen i Gävle) är verksam som illustratör och bilderboksskapare och har återkommande engagerat sig i ett normkritiskt arbete med feministiska och antirasistiska perspektiv.
Här har Böhm bland annat publicerat illustrationer i tidskrifter som Bang och Ottar samt arbetat med den visuella kommunikationen för jämställdhetsorganisationer som Maktsalongen och Make Equal.
Genom workshopen vill vi visa på styrkorna med normkritisk illustration ur ett kommunikationsperspektiv och inspirera kreatörer till att utveckla sitt skapande. Bilder formar vår uppfattning om välden och kan både spegla och förändra de samhällen som vi lever i och skapar tillsammans. I relation till detta är den digitala workshopen ett tillfälle att diskutera normkritiskt skapande och vilka möjligheter det skapar för vår visuella kommunikation.
Workshopen vänder sig till yrkesverksamma tecknare, konstnärer och övriga kreatörer samt kommunikatörer inom kommun och region. Du behöver inte ha några förkunskaper i illustration för att delta.
Tid och datum: 23-24 februari, 15.00-17.00.
Plats: Workshopen genomförs genom Teams. Alla som anmält sig kommer att få en länk för att delta.
Anmälan: Anmäl dig i formuläret nedan. Sista dag för anmälan är 20 februari.
Program
Pass/dag 1, 23 februari 15.00-17.00 - Introduktion till ämnet - normkritik
- Presentation av Hanna Böhm
- Introduktion till ämnet normkritik
- Visuell kultur - kommunikation genom bilder
Paus 16.00-16.10
- Fortsatt diskussion om normkritik - cases och exempel
- Utmaningar med normkritiskt arbete
Uppgift till nästa dag:
- Identifiera utmaningar i normkritiskt arbete: både ur ett kommunikativt och kreativt perspektiv. Vad är svårt/förvirrande/otydligt/knepigt? (Kom ihåg: Ingen utmaning är “fel” och ingen fråga är för “dum”! Vi möter varandra på den nivå vi är på.)
Pass/dag 2, 24 februari 15.00-17.00 - Utmaningar och hur vi möter dem
- Om normkritik i praktiken
- Gårdagens uppgift: Vad identifierade vi för utmaningar? Hur löser vi dem tillsammans?
Paus 16.00-16.10
- Vinsterna med normkritiskt skapande/kommunikation
- Avslutning: Hur går vi vidare efter dessa pass?