‐ Kultur är ett världsspråk – alla kan sjunga och dansa!

På bara en timme skapar ungdomarna en alldeles egen låt med både text och musik. I integrationsprojektet ”Gör en låt” får de möjlighet att uttrycka sina känslor. Samtidigt tränar de sig i ett för dem relativt nytt språk på ett annorlunda och roligt sätt.

Att sång och musik förenar och sprider glädje över gränser är allmänt känt. Projektet ”Gör en låt” visar dessutom att det fungerar utmärkt som ett medel för integration och för att bearbeta svåra upplevelser. Tre hundra asylsökande och ensamkommande ungdomar har tagit chansen att delta i en glädjefylld workshop där de tillsammans med Anders Ågren, kulturpedagog på Bilda, skapar musik på sina egna villkor. 

”Ungdomarna får vara sig själva ett tag, slappna av och släppa fram sina känslor. 

‐ Integration måste ske så fort som möjligt och här kan sång och musik hjälpa till, säger Anders. Ungdomarna som deltagit i workshoparna lär sig tidigt att de kan och får uttrycka det de känner.  Att de är viktiga. De lär sig att använda sitt nya språk på ett enkelt sätt och kan sätta det i ett sammanhang.

Intensivt och känslosamt

Workshopen blir ofta intensiv och känslosam. Ungdomarna skapar själva texterna till den låt de ska göra. De säger en massa ord om det som de vill sjunga om och Anders skriver upp orden på tavlan. Sedan försöker de tillsammans att rimma och få ihop en text. Med sin gitarr och datorns hjälp tar Anders sedan fram musiken till texten. Deltagarna lär sig texten och melodin snabbt och innan workshopen är slut kan de sjunga den egna låten.


Efter workshopen får deltagarna den inspelade låten skickad till sina mobiler. Anders gör även en karaokeversion på låten och skickar den och ackorden till ungdomarnas lärare. På så sätt kan de fortsätta öva och flera av grupperna planerar att framföra sin låt på skolavslutningen.

‐ Det är enkelt att genomföra de här workshoparna, säger Anders. Jag tar kontakt med de boenden där ungdomarna vistas och vi kan oftast vara i deras egna lokaler eller på skolan. Vi har också ett bra samarbete med biblioteken i länet. Biblioteken har stor erfarenhet av att genomföra aktiviteter för invandrare och det har varit till stor hjälp i projektet.

”Att satsa på kultur och integration är rätt väg att gå, det lönar sig. Det spelar ingen roll varifrån man kommer, alla kan sjunga och dansa!

‐ Det här projektet är mitt skötebarn och jag känner att det gör nytta, säger Anders. Deltagarna är så positiva och många uttrycker att de vill fortsätta med sång och musik. En deltagare vill skapa hip-hop-musik och en annan vill bli musikalstjärna!

Integration på riktigt

Anders berättar om en grupp med ensamkommande ungdomar som han jobbat med ett längre tag. Det är cirka 18 ungdomar i åldern 15-25 år. De valde att göra en låt till sina mammor som de lämnade när de flydde till Sverige. Ungdomarna kunde släppa fram den sorg och saknad de känner och det blev väldigt känslosamt men samtidigt mycket närhet och värme. Gruppen har gjort fem låtar som de jobbar vidare med. Med hjälp från vänner har Anders samlat in gitarrer och en synth som han skänkt till ungdomarna.

Nu har gruppen startat ett samarbete med Kulturskolan i Sandviken och de kommer att göra en konsert tillsammans. Då blir det integration på riktigt, menar Anders.