Alla kan göra film och berätta sin historia

Filmstigen är ett filmprojekt för ungdomar - både flyktingar och svenskfödda - där deltagarna fått lära sig att göra sina egna filmer. Bakom projektet står Maya Lindh och Siggi Holm, Maya själv uppvuxen från Bergsjö i Nordanstigs Kommun och Siggi är uppvuxen i en mindre ort på Island. Numera bor de båda i London där de tillsammans driver ett litet produktionsbolag vid namn Simple Life Productions.

- Vi härstammar båda två från mindre orter i våra respektive land och drivs båda av en stark passion för ökad tillväxt inom kultur på landsbygden och för integration och utveckling genom kreativt arbete. Vi vill hjälpa till att göra skillnad genom att bedriva vår verksamhet, med människor och på platser som kanske inte har självklar tillgång till film- och teaterskapande, vi vill lyfta unika historier och livsöden som annars kanske annars inte får möjlighet att berättas berättar Maya Lindh.

”Deras språkkunskaper och känsla av trygghet och tillhörighet har ökat rejält.

Samarbete ökar språkkunskaper

Ungdomarna som varit med i projektet har inte bara lärt sig om film, kreativt arbete och samarbete. De som kommit hit som flyktingar har även fått chanser att öva sina språkkunskaper och det som varit väldigt betydande för deltagarna själva är de nya vänskapsband som alla ungdomar i projektet bildat genom de erfarenheter de har tillsammans.

- En återkommande kommentar är att deras språkkunskaper och känsla av trygghet och tillhörighet har ökat rejält. Eftersom film och de flesta skapande processer kräver kommunikation och eftersom allas språkkunskaper varierade, blev det tydligt att vi alla behövde göra vårt bästa för att verkligen kommunicera och möta varandra, oavsett bakgrund, rädslor eller språkkunskaper. Något som vi tror verkligen stärkte deltagarna både som individer och som grupp säger Maya Lindh.

Deltagarna har fått lära sig att skriva filmmanus, spela in och klippa film samt om hur efterarbetet med film går till. Ett särskilt Filmstigen-rum gjordes iordning på Bergsjögården där ungdomarna själva fick redigera sina filmer. Projektet avslutades med en filmfestival där fler fick chansen att ta del av de filmer som projektet gett upphov till. Detta var även ett bra sätt att sprida projektets budskap till fler, att alla, oavsett bakgrund och förutsättningar, kan göra film och berätta sin historia.

”När unga får arbeta tillsammans i grupp med konstnärliga uttryck, finns inte plats för rädslor eller utanförskap.

Många terapeutiska hälsofördelar

- När de kommer som flyktingar till Sverige saknar de helt tillhörighet, och bär ofta på fruktansvärda erfarenheter och trauman, och de flesta är ensamma. Att då få delta i ett projekt där de får chansen att arbeta kreativt, träffa människor, arbeta i grupp, öva på språket och sedan uppnå en fantastisk produkt i slutändan, bidrar till många terapeutiska hälsofördelar. Särskilt känslan av tillhörighet och egenvärde i uppfattningen om sina egna förmågor och kapaciteter säger Maya Lindh.

- Vi har upplevt att när unga får arbeta tillsammans i grupp med konstnärliga uttryck, finns inte plats för rädslor eller utanförskap. Då uppstår ett otroligt lustfyllt samarbete, och olikheter så som åldersskillnad, kön, nationalitet, språkbarriärer blir oväsentliga, avslutar Lindh.