Systrarna – ett musikprojekt där kvinnor backar kvinnor

Nu drar Systrarna Gävleborg igång igen, utbildningen där du som ung tjej har chansen att utvecklas som musiker och artist.

Utbildningen kommer ledas av tre erfarna kvinnor inom musikbranschen, Ida Long, AKB och Frida Scar och under sju månader får tjejer i åldrarna 15-25 år bland annat lära sig mer om textskrivande, scennärvaro, hur man sprider din musik till fler och hur man gör en riktigt bra soundcheck.

- Vi tror att musikbranschen behöver bli jämställd på flera plan. Inte bara att det är en tjej som står längst fram på scen och sjunger utan att kvinnor finns i flera led i produktionen, både på scen, bakom scen och vid mixerbordet i studion, säger Anna-Karin Berglund, projektledare för Systrarna. 

2012 startade Kulturutveckling Region Gävleborg mentorskapsprogrammet Systrarna Gävleborg - en satsning för unga kvinnliga singer-songwriters. När kursen nu återigen drar igång är inriktningen breddad vad gäller genre, något som också återspeglas i de nya mentorerna. Som tidigare år kommer även deltagarna att synas och höras på scener runt om i länet. De kommer få uppgifter som att göra egna låtar och öva sig på att skriva en egen presstext. Syftet med kursen är inte bara att bli bättre som artist utan också få känna styrkan i att bli peppad av andra tjejer.

- Att bli uppbackad av andra kvinnor har varit avgörande för min egen karriär, jag vet hur mycket det betyder att få en dunk i ryggen och höra att man är bra och duger, säger Frida Scar, en av mentorerna.

Kursen startar i mars och avslutas i december med uppehåll för sommarmånaderna. Förutom coachning av de tre mentorerna, får deltagarna även chans att gå på föreläsningar med olika representanter från branschen.

Kontaktperson för projektet är:

Anna Karin Berglund
070-36 66 482
systrarnagavleborg@outlook.com

www.facebook.com/systrarnagb