Konst- och kulturutbud för barn och unga i Gävleborg

Vårens utbudsdagar sker återigen digitalt.

Digitala varianter har senaste året kommit både med smarta lösningar och en del frustration. Vi saknar att ses, att diskutera, dela upplevelser ihop men en digital utbudsdag kanske kan fungera som ett verktyg. Att delas med referensgrupper, kulturpiloter, pedagoger, elever, barn och unga. Kanske är en kombination av dom båda framtiden? Från och med 20 april kommer nytt utbud och föreläsningar presenteras på www.kultimera.se/utbudsdagenvar2021!

Ni får se presentationer från Arkiv Gävleborg, Gävle symfoniorkester, Folkteatern Gävleborg, Hälsinglands museum, Länsmuseet Gävleborg, Riksteatern Gävleborg, Litteraturhuset Trampolin och olika verksamheter på Kultur Gävleborg.

Precis som förra året finns även inspelade föreläsningar.

Khazar Fatemi arbetar idag som journalist och dokumentärfilmare. Senaste åren har hon rapporterat från ett 20-tal länder och framför allt konfliktländer som Syrien, Irak, Afghanistan, Colombia och Myanmar. Hon tilldelades Sveriges Unesco pris 2020 för sitt outtröttliga engagemang för kulturarv i fara. Med sin dokumentärserie ”Kultur i farozonen” och den efterföljande föreläsningsserien har hon axlat en viktig roll som folkbildare, både för barn och vuxna. Hon har arbetat för Sveriges Television det senaste 13 åren men har även rapporterat för bl.a. Huffington Post och CNN. Idag är Khazar fortsatt aktuell med sin föreläsning "Kulturidentitet och tillhörighet" som bygger på hennes dokumentärserie "Kultur i farozonen" där hon följer människor som kämpar i olika delar av världen för att bevara sin kultur som är så tydligt kopplad till deras identitet. Under föreläsningen tar hon upp olika exempel på kultur genom att visar olika klipp från serien och prata om kulturens och kunskapens betydelse. Dess roll i våra liv och kopplingen till vår identitet och känsla av tillhörighet. Khazars föreläsning kommer finnas tillgänglig till 20 maj. Så passa på!

Är du pedagog?

Under fliken ”Utbud” på www.kultimera.se finns lärarhandledningar, information och ibland även filmtrailers från den konst- och kulturupplevelse ni ska möta med era barn och unga. Gör din verksamhet rik på upplevelser och lär ut om alla olika sätt att uttrycka sig på!

Ingen anmälan krävs!

Länken till utbudsdagen är fritt att sprida bland pedagoger eller tjänstepersoner som arbetar med kultur i Gävleborgs län. Passa på att dela med era referensgrupper.

Nytt utbud från scenkonsten släpps den 20 april 2021 och kan beställas fram till den 11 maj 2021 och finns sammanställda under ”läs mer” under scenkonstens presentationsfilm. Övrigas utbud finns öppet antingen året runt eller under angiven period på www.kultimera.se.