Världsarvsgården Jon-Lars i Långhed
Världsarvsgården Jon-Lars i Långhed. Foto: Maria G Nilsson.

Världsarvsstipendium 2022

Varje år utlyser Region Gävleborg ett Världsarvsstipendium/residens med koppling till Världsarvet Hälsingegårdar. Stipendiet är internationellt och kan sökas av personer från hela världen.

Världsarvet Hälsingegårdars residensstipendium riktar sig till personer som på ett eller annat sätt har en idé kopplad till Unescos världsarvslista och som intresserar sig för vårt världsarv, Världsarvet Hälsingegårdar, och på något sätt kan koppla det till andra världsarv.

Stipendieresidenset innebär att utsedd stipendiat få bo en månad på någon av världsarvsgårdarna Kristofers i Järvsö eller Erik-Anders i Söderala. Stipendiaten erhåller dessutom ett stipendium på 5000 euro för att kunna förverkliga den idé/det projekt som hen har sökt för. Resa till och från Hälsingland ingår.

Världsarvet Hälsingegårdars residensstipendium ett internationellt vilket betyder att det kan sökas av både personer från hela Sverige och från resten av världen.

Världsarvsstipendiat 2021 - Imke Rust

Världsarvsstipendium och residens 2021 tilldelas konstnären Imke Rust, född 1975 i Windhoek, Namibia och nu verksam i Oranienburg, Tyskland.

Läs mer om Imke Rust och motiveringen till stipendiet

Läs intervjuer med Imke Rust

Tidigare stipendiater är Samantha Ohlanders och Linnea Aall Campbell, Sverige (2020) och Åse Liv Hauan, Norge (2019) 

Mer information

Så ansöker du om Världsarvsstipendium: 
www.regiongavleborg.se/kulturstipendier

Läs mer om Världsarvet Hälsingegårdar: 
www.varldsarvethalsingegardar.se

In English

Residence Scholarship for the World Heritage site Decorated Farmhouses of Hälsingland