Karin Nilsson

Kulturstipendiat 2021 – Karin Nilsson, litteratur

Porträttbild på Karin Nilsson
Karin Nilsson. Foto: Jane Moren

Vad betyder det för dig att få det här stipendiet?

Att det frigörs tid för skrivande! Jag får tid och rymd för skapande av mina texter. Jag blev oerhört rörd och glad av motiveringen.

Blev du förvånad att du fick det?

Ja! Jag hade lektion när jag fick ett sms där jag blev ombedd att ringa en person på Region Gävleborg. Jag trodde direkt att jag hade gjort något fel som människa, men fick snart veta att så var det inte.

Hur har ditt arbete påverkats av pandemin?

Mitt litterära arbete har påverkats av en mängd inställda möten, uppläsningar, samarbeten, mässor, skrivuppdrag. Det har känts ensamt men sociala medier har varit en plattform att möta både läsare och andra författare.

Vad betyder kultur för dig?

För mig är kultur möten mellan människor, möten över språk och över gränser. Jag tycker inte att kultur ska vara svårt och krångligt. Det finns en bredd av konst, det finns något för alla. Poesi var vägen tillbaka från utbrändhet för mig.


Motivering till kulturstipendiet

Karin Nilsson är en författare som med en stark poetisk närvaro i sina texter förmår fånga nuet och upplevelsen av det, på ett skickligt och berörande vis. Hon är sedan spädbarnsåldern boende i Sandviken vars industrihistoriska identitet, intakta bruksmiljöer och starka arbetarrörelse även präglar det Karin Nilsson skriver på flera plan.

Karin Nilsson verkar i en stolt arbetarförfattartradition och skriver gärna om kropp, klass och kön. Sedan våren 2021 är hon ordförande i den landsomfattande Föreningen Arbetarskrivare som värnar om den svenska arbetarlitteraturen och samlar människor kring just skrivandet. Karin Nilsson har tidigare publicerat flera texter i föreningens uppmärksammade antologier. Novellen Blekta baddräkter har även arbetats om till radioteater för P4 Gävleborg Sveriges Radio. År 2019 debuterade Karin som poet med den hyllade diktsamlingen Valkvisor.

Karin Nilsson samarbetar gärna konstnärligt med andra kulturskapare och låter bild, musik och dramatik förmera och förstärka budskapet i hennes texter, som skapar igenkänning och värmer hjärtat hos många läsare och lyssnare. Nu vill Karin Nilsson utveckla tre projekt i olika genrer: ett manus för scenkonst om utmattade (kvinno-)kroppar, novellen Jernskata och en diktsamling som bland annat kretsar kring Morbrorssorg.

Region Gävleborg tilldelar Karin Nilsson kulturstipendiet för att bidra till att hon får tid och möjlighet att arbeta med de litterära projekt som hon drömmer om att förverkliga inom den tradition av arbetarförfattare som hon verkar.