Henrik Westlund

Kulturstipendiat 2021 – Henrik Westlund, slöjd och musik

Porträttbild på Henrik Westlund
Henrik Westlund. Foto: Joel Westlund 

Vad betyder det för dig att få det här stipendiet?

Det betyder väldigt mycket på många olika sätt. Dels underlättar det ekonomiskt, förstås, både det projekt jag håller på med och de planerna jag har. Dels är det ett erkännande att jag åstadkommit något bra. Det blir en knuff i baken att folk tolk tror på en och det jag gör.

Blev du förvånad att du fick det?

Ja, det blev jag! Jag visste inte riktigt om jag hade chansen att få stipendiet eftersom det känns lite som jag faller in lite mellan kategorier. Det är både slöjd och formgivning, men också lite ingenjörsaktigt. Jag tänkte kanske att det skulle gå till dem som håller på med mer renodlade konstnärsuttryck.

Hur har ditt arbete påverkats av pandemin?

Som gitarrbyggare arbetar man till största del själv så det har inte påverkat själva byggnadsproceduren så mycket. Men i och med att folk blivit tvungna att isolera sig och jobba hemifrån har det i många fall skapat eller återupplivat ett intresse att utöva musik och det i sin tur leder till jobb för mig. Sen är det såklart väldigt tråkigt med den biten att inte kunna gå på konserter eller träffa andra människor och spela ihop. Det känns kanske lite svårare att hitta inspiration i dessa tider.

Vad betyder kultur för dig?

Kultur för mig betyder frihet att leva sitt liv som man vill. Att mötas, lyssna, skapa, ge plats och lära. Att kunna växa och utvecklas utan begränsande krafter.


Motivering till kulturstipendiet

Henrik Westlund, född och uppvuxen i Gävle, är en nyutbildad gitarrbyggare som hösten 2020 blev klar med sitt gesällarbete efter tre år vid Musikinstrumentakademien. Det var en stålsträngad akustisk gitarr som fick högsta betyg, vilket gjorde att organisationen Stockholm Hantverksförening utsåg Henrik Westlund till årets gesäll och belönade honom med en liten silvermedalj.

Henrik Westlund beskriver sig själv som envis och noggrann med ambition att göra sitt bästa, vilket är passande egenskaper för en gitarrbyggare. Han är starkt engagerad i miljöfrågor och ser det problematiska i att använda hårt skövlade tropiska träslag i sitt hantverk. Stipendiet vill han därför använda till att utforska svenska träslag, med ambitionen att kunna använda dem i sina framtida gitarrer.

Henrik Westlund spelar själv gitarr och har som mål att hans verkstad, som nu är under uppbyggnad, ska bli en kreativ mötesplats för musikintresserade. Musiker, både nybörjare och professionella, ska kunna utbyta erfarenheter och få hjälp, men också lära sig mer om både akustiska och elektroniska stränginstrument, vad som gör ett instrument bra och hur man sköter dem.

Region Gävleborg tilldelar Henrik Westlund kulturstipendium för att, med en stark miljömedvetenhet som grund, utforska svenska träslag i strävan efter att ersätta tropiska träslag vid byggandet av gitarrer samt uppmuntra honom i skapandet av en kreativ mötesplats för musikintresserade i sin verkstad.