David Hammarberg

Kulturstipendiat 2021 – David Hammarberg, cirkus

Porträttbild på David Hammarberg
David Hammarberg. Foto: Ellen Valheim

Vad betyder det för dig att få det här stipendiet?

Det betyder jätte-, jättemycket speciellt eftersom att jag fick detta stipendiet för min egen artistiska verksamhet som jag verkligen längtar att fortsätta med, så fort pandemin är ett kapitel bakom oss. Det jag älskar mest är att uppträda men det har jag inte kunnat göra eftersom alla event, shower och turnéer ställts in. I stället har jag startat egna projekt där barn får prova på cirkus med mig på sport- och påsklov, och nu planeras det för både sommarkurser och läger.

Blev du förvånad att du fick det?

Framför allt förvånad att det var så mycket. Jag trodde först att vi var sex stycken som skulle få dela på 50 000 kronor, men efter ett tag förstod jag att var och en skulle få det och då blev jag ännu gladare.

Hur har ditt arbete påverkats av pandemin?

För mig var det som att världen raserades och mitt Facebookflöde bombades av kollegors "inställda shower" utomlands, men jag hoppades att det inte skulle bita så hårt i Sverige. Jag skulle göra sex månaders turné med Cirkus Olympia från slutet av mars 2020, men de var tvungna att först skjuta på premiären, sen ställa in 2020 och flytta fram turnén till 2021. Alla julshower ställdes in och inga event var tillåtna och jag väntar fortfarande med hoppet om att snart stå på scen, eller i manegen och höra publikens applåder och jubel.

Om man ska se något positivt med pandemin så är det att jag fått chansen att starta cirkusskola för barn som vill testa cirkusdrömmen. Jag har haft mindre grupper, mycket rengöring av rekvisita och handsprit mellan varven samt filmat vad vi tränat på och lärt oss för att kunna skicka på länk digitalt till föräldrarna.

Vad betyder kultur för dig?

Jag tänker direkt cirkus! Det betyder att det är en tradition att man samlas, gamla som unga, vem man än är och var man än kommer ifrån för att titta på ett verk som till exempel en cirkusföreställning. Alla får se och tolka fritt, precis som jag kan göra i mitt arbete som cirkusartist. Det jag hoppas på är att beröra åskådarna på ett eller annat sätt, oftast väljer jag glitter och glädje så att publiken får glömma vardagsbekymmer för en stund.


Motivering till kulturstipendiet

David Hammarberg är cirkusartist med basen i Gävle och en internationell karriär som bidragit till att sätta Gävleborgs cirkusscen på världskartan. Han arbetar multidisciplinärt och genreöverskridande med bland annat tyg, trapets och konstformen drag, förutom att han jonglerar. Han har turnerat och haft pedagogiska uppdrag i bland annat USA, Kanada och Mexiko.

David Hammarberg är flerfaldig pristagare och arbetar både med att utveckla sitt eget uttryck inom cirkus som konstform och samtidigt med att främja själva cirkusen och föra vidare traditioner.

Genom sin karriär har han medverkat med cirkusinslag i Melodifestivalen, uppträtt på nöjesscenen Wallmans och medverkat i olika musikaler.

David Hammarberg har tagit del av och bidragit till flera av de satsningar på cirkus som konstform som erbjudits i länet under decennier. Som liten var han en av Furuviksbarnen, tränad av Lars Åke ”Babsan” Wilhelmsson, han har gått cirkusgymnasiet i Gävle och arbetat med cirkuskurser inom kulturskolan och cirkuslägerverksamhet samt de senaste årens kommunala satsningar på cirkusåret i bland annat Gävle där såväl allmänhetens eget skapande som högkvalitativa upplevelser av professionella scenkonstnärer inom cirkus erbjöds.

Region Gävleborg tilldelar David Hammarberg kulturstipendium för att uppmuntra hans utveckling som en stark cirkuskonstnär med en tydlig identitet, med Gävleborg som bas och världen som arbetsfält.