Alice Andersson

Kulturstipendiat 2021 – Alice Andersson, musik och teater

Porträttbild på Alice Andersson
Alice Andersson. Foto: Anders Nilsson

Vad betyder det för dig att få det här stipendiet?

Dels att jag kan lägga tid på något jätteroligt som jag har velat göra i fler år, en föreställning kring Hälsinglands medeltida landskapslagar. Dels är det ett egobekräftande att få 50 000! Sedan tajmar det väldigt bra med att jag flyttar tillbaka till Gävleborg (från Malmö) och min hemort Delsbo. Det känns som att det här kan bli en rolig nystart.

Blev du förvånad att du fick det?

Ja, det blev jag. Jag gjorde ett slags ivrigt pip som jag minns det. Det är alltid tio nej innan det blir ett ja när man söker stöd/stipendier och just den här idén och föreställningen har jag pushat i olika sammanhang men det har varit förvånande lågt intresse för en musikal om medeltida juridik.

Hur har ditt arbete påverkats av pandemin?

Det har gått från att spela saxofon, kasta lasso, skriva skämt och mejla till att bara mejla hela tiden! Mejla och skjuta upp, göra nya planer, skjuta upp, ställa in, och så vidare.

Vad betyder kultur för dig?

Det är allt som är roligt kan man kanske säga? Det är jättekul med konst och kultur. Och så himla kul att spela saxofon! Kultur tycker jag är något som alla ska få ta del av.


Motivering till kulturstipendiet

Alice Andersson är född och uppvuxen i Delsbo och arbetar idag som frilansande folkmusiker och pedagog. De senaste åren har Alice Andersson arbetat med olika musikteaterprojekt och fick sedan en tanke om att göra en föreställning kring Hälsinglands medeltida landskapslagar. En lagbok som dels är ett fantastiskt tidsdokument, men som också är den lagbok i Sverige, som vid den tiden var den som mest tog hänsyn till kvinnors rättigheter.  Alice Andersson vill använda stipendiet till att färdigställa ett manus och musik till en duoföreställning i ämnet.

Alice Andersson är saxofonist och sångerska, utbildad vid Musikhögskolan i Malmö. Hon har en fot i musiken och en i teatern samt en pedagogisk ådra, vilket tillsammans gör henne till en spännande scenkonstnär.  Alice Andersson är musiker i folkmusikgruppen ”Stockholm Lisboa projekt” och en del av duon ”Två otrevliga flickor”. Hon arbetar också som pedagog med bland annat Gävleborgs Ungdomsfolkband​.

Region Gävleborg tilldelar Alice Andersson kulturstipendiet för att uppmuntra henne i sitt dramatiserade musikaliska utforskande utifrån sina väl avgränsade och medvetna mål. Hon har en rolig och intressant idé kring att göra en föreställning utifrån de medeltida, hälsingska landskapslagarna, vilket skapar ett möte mellan gamla, till synes absurda, lagar och de normer som finns idag när demokratin firar 100 år i Sverige.