Lisabi Fridell

Kulturstipendiat 2022, film.


Motivering till kulturstipendiet

Lisabi Fridell, född 1985, uppvuxen i Delsbo och nu boende i Järvsö. Hon är en prisbelönt filmfotograf. Hon vann 2019 en Guldbagge för sitt foto till filmen "And Then We Danced" och har även fotograferat flertalet uppmärksammade filmer såsom "Någonting måste gå sönder", "Stupid Young Heart", "En armé av älskande", "Pussy have the power" och nu senast kortfilmen "Josef", som visades på Göteborgs filmfestival 2022.

Lisabi är en mångfacetterad och okonventionell fotograf med en känslig blick för människan i berättelsen. Med sitt foto lyfter hon både karaktärer och story, och hennes fokus ligger på att skapa förändring och påverkan med sina filmer. Lisabis förmåga att lyfta människan återspeglas också i hennes filmografi. En majoritet av filmerna hon har jobbat med utmanar normer och präglas av feminism, jämställdhet och alla människors lika värde. Hon arbetar med såväl fiktion och musikvideor som med dokumentärer. I det senare har hon en förmåga att skapa nära och ärliga porträtt av personerna och berättelserna som dokumenteras.

Just nu jobbar Lisabi i ett team med dokumentärfilmen "Drömmen om Siri Karlsson", om den prisbelönta musikerduon som experimenterar med folkmusik, friform och psykedelia.

Region Gävleborg tilldelar Lisabi Fridell kulturstipendium för att uppmuntra en fortsatt utveckling av hennes starka filmfotografiska uttryck.