Jon Fält

Kulturstipendiat 2022, musik.

Vad betyder det för dig att få det här stipendiet?

Det betyder mycket! Att leva på musik är en berg- och dalbana. Jag försöker gå min egen smala väg och ett stipendium kan vara ett bevis på att jag är på en bra stig. Samtidigt så underlättar det ekonomiskt, då kulturarbetarnas löner stått stilla de senaste 20 åren.

Vad betyder kultur för dig?

Kultur och musik betyder mycket för mitt välmående. Jag var rätt ung när jag upptäckte att jag ville hålla på med detta. Det som lockade var att skapa musik i stunden, alltså improvisation. Det är fantastiskt att spela med andra människor och upptäcka ny musik tillsammans.

Vad är nästa steg i ditt arbete?

Jag jobbar med slumpen som vägledare. Så nästa steg kan bli att jag tackar ja till något nytt projekt tillsammans några musiker, dansörer, poeter eller teatermänniskor, vem vet? Redan nu vet jag att jag kommer börja med ett nytt dansprojekt till hösten. Spela med duon Lisas och poeten Mats Söderlund samt att några nya band kommer att bildas. Turnerar även med band som: Bobo Stenson trio, Ellen Andrea Wang, Elin Larsson med fler.


Motivering till kulturstipendiet

Jon Fält är född 1979 och uppvuxen i Sandviken. Sedan 2019 är han åter bosatt i Gävleborg och är idag en av Sveriges mest välrenommerade professionella slagverkare.

Hans musikkarriär började tidigt på Kulturskolan i Sandviken och har sedan gått via Small Band, Gävleborgs Ungdoms Big Band (GUBB), Jazzlinjen i Gävle, Skurups Folkhögskola och slutligen Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Efter Kungliga Musikhögskolan blev Jon Fält snabbt en eftertraktad musiker. Nationella och internationella turnéer tillsammans med internationellt erkända musiker har avlöst varandra genom åren. Han spelar i dagsläget med ett tiotal olika band parallellt med att han undervisar på såväl folkhögskole- som musikhögskolenivå, som inspirerande pedagog för nästa generation.

Jon Fält vill genom stipendiet ge utrymme för egen tid och studier i USA. Han har även ambitionen att utveckla och tillverka en egen cymbal anpassad för extra ljudsvagt spel tillsammans med en firma i Danmark.

Region Gävleborg tilldelar Jon Fält kulturstipendium 2022 för att stötta hans fortsatta utveckling som skicklig och framstående slagverkare med vilja till att utforska och utveckla instrument.