Hannie Seegers

Kulturstipendiat 2022, slöjd.

Vad betyder det för dig att få det här stipendiet?

Det är en väldigt fin komplimang och bekräftelse på att jag är på rätt väg. Det uppmuntrar verkligen till att fortsätta vara nyfiken och prova nya saker och utvecklas. Rent praktiskt betyder det att jag kan lägga tid på att testa nya idéer.

Vad betyder kultur för dig?

Det som binder oss samman som människor på många olika nivåer och hjälper oss att tolka det som händer omkring oss och ge det mening. Kultur är för mig ett uttryck av de kreativa krafter som sätter guldkant på tillvaron, gör det vackert och intressant och ibland utmanar våra synpunkter.

Vad är nästa steg i ditt arbete?

Att experimentera vidare med tredimensionell vävning. Testa den teknik jag har suttit och funderat över när händerna har varit upptagen och hitta ett praktiskt sätt att förverkliga de saker jag kan se i min fantasi. Det kommer att bli en spännande vävsommar för min del.


Motivering till kulturstipendiet

Hannie Seegers är född 1979 och verksam som formgivare, vävare och textilkonstnär i Edsbyn. Hon skapar textilier i olika tekniker, både konstnärliga objekt och bruksföremål. I vävning har hon experimenterat en del med tredimensionella format. Hon arbetar bland annat i ullgarn, vilket hon vill fortsätta utveckla då materialet har positiva, akustiska, taktila och visuella egenskaper. Sedan ett decennium driver hon Hannies Hantverk vars produkter – såväl accessoarer som textilier till hemmet – når kunder runt om i världen. Hon är också engagerad i Ovanåkers kulturliv.

Med stor nyfikenhet och en stark känsla för material, teknik, färg och form undersöker Seegers gränser och möjligheter. För att få fram önskade färger och nyanser drar hon sig inte för att spinna garnet själv eller färga med växter från naturen. Stipendiet vill Hannie Seegers använda till utveckling av tredimensionell vävning, för att nå ett steg längre, utanför de begränsningar som en vävstol ger.

Region Gävleborg tilldelar Hannie Seegers kulturstipendium 2022 för sitt okonventionella och formsäkra sätt att utveckla handvävning.