Kulturstipendiaten Joanna Lombard. Fotograf: Pressbild.

Ideologier som tema i skapandet – möt Joanna Lombard

Kulturstipendiat 2019 – Joanna Lombard, konst

Region Gävleborg delar årligen ut kulturstipendier för att stödja, uppmuntra och hedra betydelsefull verksamhet inom kulturområdet. 2019 är en av dessa stipendiater konstnären Joanna Lombard.

Joanna Lombard är en väletablerad konstnär såväl i Sverigesom internationellt, född i Algeriet 1972 och uppvuxen i Ljusbacken, Delsbo. Som litet barn bodde hon under tio år i kollektivboendet Ljusbacken i Delsbo, ett av progg- och hippierörelsens starkaste fästen och mötesplats inom 70-talets ”gröna vågen”-rörelse. Där samlades människor från såväl Norden som Frankrike, Österrike och Amerika.

Film med kulturstipendiaten Joanna Lombard.

En tematisk plattform för konstnärligt berättande

Platsen, tiden och dess genomströmning av ideologier har kommit att fungera som en tematisk plattform för Joannas eget konstnärliga berättande. Hon återkommer ofta till sin uppväxt och barnets perspektiv på platsen Ljusbacken i sina verk.

- Jag har fått kulturstipendium och är jätteglad för det! Jag hoppas att det kan betyda att jag får ställa ut i Gävleborg tillsammans med de olika konsthallarna som finns. Det vore roligt att ställa ut närmare epicentret som det heter, säger Joanna Lombard.