Uppskattad medverkan av Kultur Gävleborg i Bryssel

I veckan medverkade en delegation från Kultur Gävleborg på ”Cultural Heritech” i Bryssel arrangerad av Osloregionens Europakontor.

Anna-Karin Ferm och Lena Landström deltog från Kulturarvsprojeket KultArv 2018 och Henrik Harrysson från Storytech arena. Under konferensen visades projekt inom området digitalt kulturarv upp. Både VR-upplevelsen ”Bortom Åa” och projektet Folkmusik 360 presenterades samt VR-nätverket för världsarv vilket Kultur Gävleborg är initiativtagare till.

Såväl presentation som den workshop som Gävleborg höll i var framgångsrik. Flera framtida kontakter knöts både i fråga om framtida projekt och samarbeten för kunskapsutbyte. På Cultural Heritech deltog beslutsfattare, kulturarvarbetare tillsammans med VR-, AR- och AI-utvecklare samt gamifieringsexperter.

Virtuellt världsarv - ”Bortom Åa-projektet"

Virtuellt världsarv har återskapat verkliga rum från världsarvsgården ”Bortom Åa” - Gammelgården i Fågelsjö, i VR-miljö. I miljön kan du som besökare röra dig fritt, studera rummet, målningar, möbler och flytta objekt, precis som på riktigt, fast från vilken plats som helst i världen. Upplevelsen är skapad med hjälp av så kallad immersiv VR. Denna teknik skiljer sig från 360-film på så sätt att den gör det möjligt att gå runt i den virtuella miljön och interagera med den.

Läs mer om "Bortom åa-projektet"

Folkmusik 360°

Folkmusik 360° är ett projekt som experimenterar med folkmusik och virtual-reality-teknik genom så kallade 360-graders videor. I en sådan video spelas hela omgivningen in vilket gör att du som tittare kan se dig om i inspelningslokalen och få en känsla av att du faktiskt är på platsen. Filmerna ligger på Region Gävleborgs YouTube-kanal och kan spelas direkt från nätet.

Läs mer om Folkmusik 360°