Uppskattad författarsatsning tillbaka i nygammal skepnad

Prosa, poesi, deckare, skräck, fakta och feelgood. Det är de sex teman utifrån vilka länets författarskap kommer att lyftas fram i den nygamla satsningen Månadens författare Gävleborg. Den första författaren presenteras den 1 september.

Under 2020 genomfördes den uppmärksammade satsningen Månadens författare Gävleborg där tolv regionala författarskap presenterades.

Nu är Månadens författare Gävleborg tillbaka. Mycket är sig likt: ett författarskap per månad kommer att presenteras, en nyskriven text om respektive författare kommer att tas fram och bibliotek, bokhandlar och antikvariat i länet kommer att lyfta fram författarna och deras verk. En nyhet är att författarskapen presenteras inom sex teman: prosa, poesi, deckare, skräck, fakta och feelgood.

– Med det nya temainslaget får vi möjlighet att visa på den stora bredden i Gävleborgslitteraturen och det öppnar också fler möjligheter till programverksamhet, säger Karin Forsgren Anderung, verksamhetsutvecklare i litteratur på Kultur Gävleborg och en av initiativtagarna till satsningen.

Texterna som tas fram kommer även fortsättningsvis att publiceras på HelGe-bibliotekens webb, och komplettera författarbanken Gävleborgsförfattare.

– Vi ser fram emot att fortsätta fylla på med nya regionala författarskap och underlätta för låntagarna att hitta till alla verk som finns på biblioteken i länet, säger Catarina Filipovic, bibliotekschef i Söderhamn kommun.

Månadens författare Gävleborg är ett samarbete mellan litteraturverksamheten inom Kultur Gävleborg, HelGe-biblioteken (folkbiblioteken i Gästrikland och Hälsingland) och P4 Gävleborg, Sveriges Radio. Det första författarskapet i Månadens författare Gävleborg 2021 – 2022 presenteras i P4 Gävleborg 10.30 onsdag den 1 september.

Så här såg det ut när Månadens författare februari 2020, Viveka Sjögren Bangura, presenterades på Ljusdals bibiotek.
Månadens författare december 2020, Jan och Maria Berglin, presenterades på Gävle bibliotek.