Trio BandArco består av bandoneonisten (ett slags litet dragspel) Jens Lundberg, kontrabasisten Emma Nyberg och violinisten Daniel Frankel. Fotograf: Pressfoto.

Trio BandArco – en trio förförda av tango

Trio BandArco består av violinisten Daniel Frankel, bandoneonisten (ett slags litet dragspel) Jens Lundberg och kontrabasisten Emma Nyberg. Den akustiska trion spelar tango i egna arrangemang, med element från den klassiska musiken och den traditionella tangon. I början av februari ger Trio BandArco konserter på två platser i länet, i Ljusdal och i Kilafors.

Med trions hjälp förflyttas publiken snabbt till Buenos Aires och Argentina. De längtansfulla melodierna och de heta rytmerna blandar sig med la mugre - den ”smutsiga” klangen i tangon. Det är innerlighet, en personlig tolkning och en egen touch.

Tango är en helt fantastisk musikform någonstans mellan klassiskt och jazz och så något helt eget. Det är känslostark musik som talar direkt till hjärtat och den kan också ha en stark intensitet och energi. Publiken kommer in i ett rus av känslor, och åtminstone för en stund kan fly bort från vintermörkret till den argentinska värmen, säger Emma Nyberg i Trio BandArco.

Daniel Frankel är konsertmästare i Västerås Sinfonietta sedan 2003. Han är också regelbundet inbjuden som vikarierande konsertmästare till många orkestrar runt om i Sverige. Jens Lundberg, född i Stockholm, fick sin utbildning vid Conservatoire Edgar Varèse i Paris av den argentiske bandoneonvirtuosen Juan José Mosalini.

Emma Nyberg är fastanställd kontrabasist vid Sveriges radios symfoniorkester. Hon flyttade efter sin uppväxt i Finland till Köpenhamn och tog där sin diplomexamen i kontrabas.

I Kammarserien presenterar arrangörer i länet och Region Gävleborg kammarmusikkonserter. Skickliga musiker med hela världen som arbetsplats gör nedslag i länet och bjuder på allt från blåsinstrument och piano till violin, sång och slagverk.

Mer information:

Från vintermörkret till den argentinska värmen - intervju med Emma Nyberg
Ljudklipp med Trio BandArco

Konserter:

Fredag 1 februari 19.00, Solhuset, Ljusdal.
Lördag 2 februari 15.00, Hanebo församlingshem, Kilafors.