Talang och rebell med känsla för kroppens siluett

Från ingenstans gjorde den unge Alexander McQueen entré på Londons modescen. Med häpnadsväckande talang och rebelliskt sinne vände han uppochner på konventionerna och introducerade en tidigare otänkbar estetik bestående av lika delar tradition och sabotage.

Den 14 november visas filmen om Alexander McQueen på Rio Bio i Ockelbo. Filmen är en intim skildring av en av modehistoriens främsta genier, en konstnär med absolut gehör för människokroppens alla tänkbara silhuetter. Efter 20 år och på toppen av sin karriär lämnade han livet.

Innan filmvisningen är det slöjdcafé – ta med ett broderi, en stickning eller varför inte ett täljprojekt att arbeta på? Det finns fika att köpa, och under kvällen hålls det även ett samtal om stygn, konst och identitet med konstnärerna Annelie Krantz och Maria Forsling Jenke.

Annelie Krantz arbetar främst med textila tekniker och blandar måleri med broderi. Hon intresserar sig för strukturer, material, färg, stygn. Aktuella teman i hennes praktik är minnen, bortfall, sönderfall. Maria Forsling Jenkes arbetsmaterial är textil. Större installationer och skulpturer skapas i ovanliga material; plastrester, gummi, stålull med mera.

- Idag tillverkas och konsumeras textilier på löpande band. De hinner aldrig slitas färdigt, användas fullt ut. I min vardag och i mitt textila konstnärliga arbete vill jag vara del av en motrörelse, som utgår från materialets möjligheter, där varje stycke, varje bit kan användas igen och igen och slutligen återvinnas, säger en av deltagande konstnärer Maria Forsling Jenke.

Filmen kommer att visas med dämpad belysning för fortsatt slöjdande i salongen. Biljettförsäljning via riobio.se.

Onsdag 14 november 2018, Rio Bio Ockelbo
Slöjdcafé från kl. 17.00. Filmstart kl. 19.00