Runt om i Gävleborg anordnas flertalet aktiviteter under blåsmusikens dag 18 maj.

Sveriges blåsmusiker gör sig redo: ”Gator och torg kommer fyllas med ljuv musik”

Blåsmusikens dag firas 18 maj och är en plattform för att synliggöra och höja statusen för blåsmusik i hela Sverige. I Gävleborg hyllas blåsmusiken i Bollnäs, Gävle och Hudiksvall, så håll ögon och öron öppna!

18 maj kommer hela Sverige att bubbla av blåsmusik under den första upplagan av det nationella projektet Blåsmusikens dag. I varje litet hörn av landet kommer blåsensembler att ställa sig på gator, torg, konserthus, kulturskolor, kyrkor, samlingssalar, kaféer och varhelst där någon upplåter en spelplats.

- Gator och torg kommer fyllas med ljuv musik. Målet är att skapa en nationell dag för att främja, ena, bevara och utveckla ett rikare blåsmusikliv, säger Neta Norén, musikproducent, Kultur Gävleborg, Region Gävleborg.


En lång tradition av blåsorkestrar

Ingen konsert, upplägg, idé är för liten för att delta, allt räknas. Blåsmusikens dag riktar sig till alla som spelar blåsmusik; barn, unga, amatörer och professionella i alla genrer och alla blåsensembleformer.

- Kulturskolan Gävle har en lång tradition av blåsorkestrar och vi medverkar gärna till att lyfta blåsmusiken som en fantastisk verksamhet för barn- och ungdomar i Gävle. Det känns viktigt och roligt att uppmärksamma blåsorkesterverksamheten och de olika instrumenten, säger Karin Styf Lundin, flöjtpedagog och orkesterledare Kulturskolan Gävle.


Ur programmet:

Bollnäs

12.30 Popblåsarna spelar på torget. Samtidigt görs en gemensam manifestation våra fyra blåsorkestrar. Vid dåligt väder spelar popblåsarna i konserthuset.
11.00 Tonernas Värld spelar på Brotorget.
13.00 Bollnäs Ungdoms Orkester spelar på torget. En sammanslagning av Kulturskolans blåsorkestrar görs och de bjuder Bollnäs på en stor konsert.
15.30 Bollnäs Blås spelar i Ohnbacken. Picknickkonsert.

Gävle

11.45 Stora Blås (ca 30 elever) startar från Heliga Trefaldighetskyrkan och Hemvärnets Musikkår Gävleborg startar från Polhemsskolan 12.00. Tillsammans spelar de sedan tre låtar tillsammans utanför Filmstaden vid Stortorget.

Hudiksvall

13.00 Number one #1, Orkanorkestern och Hudiksvalls kulturskolas musikkår spelar på Kanaltorget. Kulturskolan visar samtidigt upp sina tre blåsorkestrar.


Mer om blåsmusikens dag

Projektet Blåsmusikens dag har initieras av nätverket för professionell blåsmusik i Sverige. Nätverket består av Sveriges professionella blåsorkestrar och storband, Försvarsmaktens musikkårer samt Kungliga Musikaliska Akademien.

Bakom projektet står även Sveriges länsmusikorganisationer, Kulturskolorna, Riksförbundet Unga Musikanter, Sveriges Orkesterförbund, Kulturens, Hemvärnskårerna, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Ingesunds musikhögskola, Frälsningsarméns musikutskott, EFS och Svenska Missionskyrkans Musikkårer.

Blåsmusikens dags webbsida