Prisutdelning till årets kulturpristagare och stipendiater

Vid en ceremoni under regionfullmäktige den 30 maj delades 2023 års kulturpriser, kulturstipendier och världsarvsstipendium från Region Gävleborg ut.

– Att få uppmärksamma ett urval av alla de kreativa kulturarbetare som gör Gävleborgs kulturliv levande och synligt är både viktigt och angenämt. I sommar får vi även ta del av världsarvsstipendiets gestaltning av hur tre av Unescos utsedda världsarv knyter an till varandra, vilket verkligen är något att se fram emot, säger Frida Stål (M), ordförande i kultur- och kompetensnämnden.

Årets kulturpristagare är Michael Müller och Camilla Lucchesi, medan Sanna Gibbs, Marit Sahlström, Karin Li, Hannah Brännström, Siggi Holm samt Ida Jensen får årets kulturstipendier. Årets världsarvsstipendiat är Natalie Ogonek. Inför ett samlat regionfullmäktige lästes motiveringar upp och pristagarna fick motta sitt pris i form av verket Hybrid I-VI.

– Det här priset är egentligen ett pris för god samverkan kring dansen och att det funnits människor omkring mig som sagt ”ja” och valt att samarbeta med mig på olika sätt. Inget bra kan hända av sig självt. För mig betyder priset så mycket, det är på något sätt ett tecken på att dansen i Gävleborg har en viktig plats och jag är mycket glad och ödmjuk för att just jag får vara en del av allt detta fantastiska, säger Camilla Lucchesi, en av kulturpristagarna.

Ta del av motiveringar och intervjuer med alla pristagare och stipendiater

Mer information

Region Gävleborg delar årligen ut kulturstipendier och kulturpris för att stödja, uppmuntra och hedra betydelsefull verksamhet inom kulturområdet. I första hand delas kulturpriser och kulturstipendier ut till enskilda utövare inom kulturområdet som är bosatta inom Gävleborgs län eller som genom sin verksamhet eller person har anknytning till länet.

Region Gävleborgs kulturstipendier, världsarvsstipendium och kulturpris